Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
05 juli 2022 02:00
Del på Facebook

1908: Forfatteren Jonas Lie døde i Stavern, 74 år gammel. Lie fikk tilnavnet «hjemmets dikter» fordi han ofte valgte hjemmet (spesielt embetsmannshjemmet) som arena for romanene sine. Lie er også kjent som en av «de fire store» fra gullalderen i norsk litteratur. Begrepet var opprinnelig et reklamepåfunn av forlaget Gyldendal og ble brukt som verktøy i markedsføringen av forlagets storkanoner Ibsen, Bjørnson, Kielland og Lie. Jonas Lie utga 20 romaner, fire bind med fortellinger, fire skuespill, et dramatisk dikt og to diktsamlinger. Av romanene har ikke minst «Familien på Gilje» (1883) og «Kommandørens døtre» (1887) nådd mange lesere. Lie var farfar til den mer beryktede Jonas Lie d.y., SS-mann og politiminister i Quislings regjering. Jonas Lie d.y. hadde stor suksess som kriminalforfatter i 1930-årene under pseudonymet Max Mauser.

1969: Mellom 250.000 og en halv million mennesker fant veien til Hyde Park i London for å overvære en gratiskonsert med The Rolling Stones. Den enorme forhåndsinteressen hang blant annet sammen med at konserten var bandets første på mer enn to år. Den var også den første noensinne med den nye gitaristen Mick Taylor (hans forgjenger Brian Jones var blitt funnet død i svømmebassenget sitt bare to dager tidligere). Konserten i Hyde Park huskes dessuten som den første der mange av bandets senere live-favoritter, som «Jumpin’ Jack Flash» og «Honky Tonk Women», ble framført fra scenen. 44 år senere, i juli 2013, holdt The Rolling Stones to nye konserter i Hyde Park. Konsertene var en del av bandets 50-årsjubileum.

2021: Regissøren av «Superman», Richard Donner, døde i California. Donner hadde allerede en lang karriere bak seg da han slo igjennom med skrekkfilmen «The Omen» i 1976. Med «Superman» (1978) laget han ikke bare verdens dyreste film til da, men også en av tiårets største blockbustere. Donner fikk også store kassasuksesser med «Lethal Weapon»-filmene (1987–1998), der Mel Gibson og Danny Glover spilte rollene som detektiver. I likhet med Alfred Hitchcock, moret Donner seg med å dukke opp i stumme statistroller i filmene sine. Han kan bl.a. ses som fotgjenger i «Superman», politimann i eventyrfilmen «The Goonies» (1985) og elvebåtgambler i westernkomedien «Maverick» (1994). Richard Donner fikk en stjerne på The Hollywood Walk of Fame i 2008. Han ble 91 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse