Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
21 juli 2022 02:00
Del på Facebook

1865: En av Det ville vestens mest sagnomsuste revolverdueller fant sted i Springfield i Missouri. Gambleren Davis Tutt hadde ertet på seg revolvermannen, sheriffen og gambleren Wild Bill Hickok under et slag poker, og de to møttes ansikt til ansikt på byens torg for å gjøre opp. Etter noen ulidelige sekunder trakk Hickok og skjøt ned Tutt med et drepende skudd. Duellen i Springfield var ett av svært få dokumenterte tilfeller der to revolvermenn møttes til hurtighetsduell på et offentlig sted, omgitt av en neglebitende allmue. Likevel skulle hendelsen sette standarden for revolverdueller i westernlitteratur- og film. Et berømt eksempel er duellen mellom sheriff Will Kane (Gary Cooper) og banditten Frank Miller (Ian MacDonald) i westernklassikeren «High Noon» fra 1952.

1969: Astronauten Michael Collins ble det første mennesket til å oppholde seg alene på baksiden av månen. Mens kollegene Neil Armstrong og Buzz Aldrin tok sine første skritt på måneoverflaten, gikk Collins i bane rundt månen i romfartøyet Apollo 11. I periodene da han passerte månens bakside, var han uten radiokontakt med menneskeheten. «Ikke siden Adam har et menneske opplevd slik ensomhet,» het det i en erklæring fra bakkekontrollen i Houston. Collins’ monumentale ensomhet i romfartøyet er blitt stående som et sinnbilde på menneskelig isolasjon. Selv har astronauten fortalt at han opplevde timene alene som lykkelige. «Jeg var ikke ensom,» sa Collins under et foredrag i 2019. «På baksiden av månen var det svært fredelig – og ingen fra bakkekontrollen kunne mase på meg.»

1996: Bjarne Riis brøt mållinjen som vinner av Tour de France. Dansken var den første (og foreløpig siste) skandinaven i historien som stakk av med sammenlagtseieren i verdens mest prestisjefylte sykkelritt. Allerede mest rittet pågikk ble det skumlet om urent trav blant noen av rytterne. Først elleve år senere, under en pressekonferanse i mai 2007, innrømmet vinner Bjarne Riis at han hadde brukt ulovlige dopingmidler under rittet. Det internasjonale sykkelforbundet svarte først med å frakjenne ham seieren. Året etter ble dansken gjenoppført på den offisielle listen over Tour de France-vinnere, men med en anmerkning om at han var dopet. En representant for Tour de France uttalte i 2007: «Slik vi ser det, kan han filosofisk sett ikke lenger hevde at han vant.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse