Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
28 august 2022 02:00
Del på Facebook

1898: Leskedrikken Brad’s Drink ble omdøpt til Pepsi-Cola. Apotekeren Caleb Bradham hadde lansert drikken i North Carolina i 1893, sju år etter at hans yrkesbror John Pemberton hadde solgt sitt første glass Coca-Cola i Georgia. Bradham skal ha avledet det nye navnet fra enzymet pepsin, som riktig nok ikke fantes i Brad’s Drink, men som etter apotekerens mening hadde en lignende, mageregulerende funksjon som leskedrikken. Navneskiftet er blitt betegnet som startskuddet for «colakrigen», en mer enn århundrelang rivalisering som for alvor tilspisset seg i 1970- og 80-årene, da de to leskedrikkgigantene begynte å lansere markedsføringskampanjer som var direkte rettet mot konkurrenten. I 1961 ble navnet Pepsi-Cola forkortet til bare Pepsi.

1963: Jon Lyngs regjering tiltrådte, som den første borgerlige regjeringen i Norge på drøyt 28 år. Lyng-regjeringen avløste Einar Gerhardsens tredje regjering, som måtte gå av etter et mistillitsforslag som følge av Kings Bay-gruveulykken på Svalbard i 1962. Den nye regjeringen var en koalisjonsregjering av Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet. Blant medlemmene var Erling Wikborg (KrF, utenriks), Bjarne Lyngstad (V, kommunal og arbeid), Hans Borgen (Sp, landbruk) og Kåre Willoch (H, handel og skipsfart). Eneste kvinne på 15-mannslaget var familie- og forbrukerminister Karen Grønn-Hagen (Sp). Lyng-regjeringen skulle få en kort levetid. Den ble fortrengt av Gerhardsens fjerde regjering 25. september, etter bare fire uker ved roret.

1988: Tre jetfly fra den italienske akrobatgruppen Frecce Tricolori kolliderte i luften under en oppvisning på Ramstein flybase ved Kaiserslautern. I neste øyeblikk styrtet flyene, og et av dem fortsatte brennende inn blant de 300.000 tilskuerne som var møtt fram for å se showet. 67 tilskuere omkom, i tillegg til de tre pilotene. Ytterligere 350 mennesker kom til skade. Ulykken på Ramstein er ifølge Wikipedia den nest dødeligste flyoppvisningsulykken noensinne, bare overgått av tragedien ved Sknyliv-basen i Ukraina i 2002, der 77 mennesker mistet livet. Det tyske metalbandet Rammstein (med to m-er) har ifølge eget utsagn tatt navn etter katastrofen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse