Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
14 september 2022 02:00
Del på Facebook

1843: En voldsom bybrann la to tredeler av Egersund i aske. Brannen skal ha brutt ut i et kjøkken under oppvarming av vaskevann på en grue. Ilden spredte seg uhyre raskt i den tette trehusbebyggelsen, en frisk vestavind drev gnistregnet innover mot Torget, og en stund så det også ut til at Egersund kirke skulle bli slukt av flammene. En uventet vinddreining medvirket imidlertid til at kirken ble spart. Merkelig nok omkom ingen mennesker i brannen, men da røyken til sist lettet, sto nærmere 700 personer husløse. Brannen hadde dessuten utradert store deler av byens 1700-tallsbebyggelse. For å unngå lignende brannkatastrofer i fremtiden, ble det besluttet at Egersund skulle gjenoppbygges med bredere gater og kvartaler i rutenettmønster.

1975: En mann væpnet med en brødkniv gikk løs på Rembrandts mesterverk «Nattevakten» i Rijksmuseum i Amsterdam. Kniven etterlot opptil 30 cm lange kutt i lerretet som tok fire år å reparere, og som det ennå kan ses spor etter. Mannen hevdet at han handlet på oppdrag fra Gud. Rembrandts monumentalmaleri har hatt flere ublide møter med kniver. I 1911 forsøkte en arbeidsløs skomaker å skjære opp lerretet med skomakerkniv. Verst gikk det imidlertid i 1715, da «Nattevakten» skulle flyttes fra festsalen i sivilgardens hovedkvarter til rådhuset i Amsterdam. Den gangen ble det besluttet at bildet skulle beskjæres på alle fire sider for å få plass mellom to søyler. Beskjæringen førte blant annet til at tre figurer i venstre bildekant forsvant.

1982: Fyrstinne Grace av Monaco mistet livet i en bilulykke. Grace Kelly hadde fått sitt gjennombrudd som filmskuespiller i Fred Zinnemanns udødelige «High Noon» i 1952. Gjennom filmer av regissører som John Ford og Alfred Hitchcock ble hun et av Hollywoods store navn, inntil hun giftet seg med fyrst Rainier som 26-åring og trakk seg tilbake fra skuespilleryrket. Hennes siste filmrolle ble i «High Society» (1956), der hun spilte mot Bing Crosby og Frank Sinatra. Om fyrstinne Grace’ død het det offisielt at hun var blitt rammet av slag mens hun kjørte hjemover fra familiens landsted i Mont Agel, og mistet kontrollen over bilen på den smale veien ned langs Monacos fjellsider. Et aldri bekreftet rykte ville ha det til at det i virkeligheten var datteren Stephanie som førte bilen. Prinsesse Stephanie kom fra ulykken med mindre skader.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse