Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
17 september 2022 02:00
Del på Facebook

1948: Grev Folke Bernadotte ble drept i et attentat i Jerusalem. Den svenske filantropen og diplomaten huskes ikke minst for å ha organisert den storstilte evakueringen av skandinaviske fanger fra tyske konsentrasjonsleirer i 1945, foretatt med hvite busser. I 1948 fikk han i oppdrag av FN å megle i Palestina-konflikten. Som talsmann for en uavhengig, palestinsk stat kom han på kollisjonskurs med ytterliggående jødiske nasjonalister. 17. september stanset medlemmer av den paramilitære sionistorganisasjonen Lehi, også kalt Stern-ligaen, Bernadottes bilkortesje på vei gjennom Jerusalem. Terroristene skjøt Bernadotte og den franske obersten André Sérot. Grev Bernadotte hadde mottatt en drapstrussel tidligere på dagen, men avfeid den med ordene: «Jeg lar meg ikke skremme.»

1954: William Goldings debutroman «Lord of the Flies» («Fluenes herre») kom ut. Manuskriptet var blitt refusert av sju forlag før Faber & Faber antok det under tvil – forlagets første leser hadde avvist det som «kjedelig og meningsløst søppel». Den dystopiske fortellingen om en gutteflokk som strander på en øde øy var et mørkt motstykke til skotten R.M. Ballantynes roman «Coral Island» fra 1857. Der Ballantynes bok var en hyllest til fellesskapet i den kristne tro, var Goldings fabel en skildring av menneskets korte vei til barbariet. Historien ble filmatisert første gang i 1963. 20 år senere ble William Golding hedret med Nobelprisen i litteratur. Debutromanen fra 1954 har forblitt hans mest kjente verk.

1964: «Goldfinger» hadde premiere i London. Filmen var den tredje i serien om MI6-agenten James Bond og blir av mange regnet som den mest minneverdige. Også tittelmelodien huskes som et høydepunkt i serien. Shirley Basseys fremføring av John Barrys «Goldfinger», som høres to ganger i løpet av filmen, nådde 8. plass på den amerikanske singellista og 7. plass på VG-lista i Norge. Shirley Bassey skulle også synge tittelmelodien i «Diamonds are Forever» (1971) og «Moonraker» (1979). Hun er den eneste artisten som har sunget tittelsporet til mer enn én Bond-film. «Goldfinger» ble opprinnelig forbudt i Israel fordi Gert Fröbe, som spilte skurken, hadde vært medlem av det tyske nazipartiet fra 1929 til '37. Forbudet ble opphevet da det kom fram at Fröbe og hans familie hadde reddet en jødisk mor og sønn ved å skjule dem for nazistene.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse