Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
22 september 2022 02:00
Del på Facebook

1735: Sir Robert Walpole ble den første britiske statsministeren til å flytte inn i 10 Downing Street i London. Adressen har fått navn etter diplomaten og spionen George Downing, som i 1680-årene fikk oppført en rekke med såkalte townhouses på stedet. Gjennom det første halvannet århundret etter Walpole var det bare et mindretall av statsministrene som valgte å bo i «Number 10», ettersom de selv disponerte eiendommer som var både større og mer komfortable. Siden Arthur James Balfour flyttet inn i 1902 har imidlertid de fleste av etterfølgerne hans hatt 10 Downing Street som tjenestebolig. Den svarte eikedøren med 10-tallet var lenge et ikonisk uttrykk for Storbritannias statsministerembete. Etter IRAs bombeattentat mot huset i 1991 ble eikedøren skiftet ut med en skuddsikker dør av stål.

1957: François Duvalier lot seg utrope til president på Haiti, etter å ha tatt makten ved et militærkupp. Han fikk tilnavnet «Papa Doc» på grunn av sin bakgrunn som lege. I løpet av kort tid etablerte han et terrorregime som knuste all politisk motstand i landet. Personlig var Duvalier levende opptatt av haitianske voodootradisjoner, en omstendighet som også satte sitt preg hans prioriteringer og lederstil. Da han i 1963 ble overbevist om at en av hans politiske fiender hadde tatt skikkelse av en sort hund, beordret han skyting av alle sorte hunder på Haiti. François Duvalier ble sittende ved makten i landet til sin død i 1971. Han ble etterfulgt av sønnen Jean-Claude Duvalier, som fikk tilnavnet «Baby Doc».

2004: «Lost» hadde premiere på den amerikanske TV-kanalen ABC. Dramaserien om flypassasjerene som strander på en øde stillehavsøy skulle bli en av historiens dyreste, og også blant tiårets mest omtalte. Serieskaperne lot seg inspirere av hele den rike «øde øy»-tradisjonen i vestlig historiefortelling, fra romaner som «Robinson Crusoe» (1719) og «Fluenes herre» (1954) til Tom Hanks-filmen «Cast Away» (2000). Gjennom seks sesonger og 121 episoder ble seerne holdt i ånde med stadig nye mysterier, mange av dem med elementer av skrekk og science fiction. Mesteparten av innspillingen foregikk på Oahu på Hawaii. «Lost» figurerer høyt på en mengde lister over tidenes beste TV-serier. Første sesong av serien ble sendt på TVNorge i 2005.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse