Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
23 september 2022 02:00
Del på Facebook

1241: Høvdingen, historikeren og dikteren Snorre Sturlason ble myrdet på sin gård Reykholt på Island. Drapsmannen var hans tidligere svigersønn Gissur Torvaldsson, som handlet etter ordre fra kong Håkon Håkonsson av Norge. Bakgrunnen var sammensatt, men besto bl.a. i at Snorre hadde fraternisert med kong Håkons fiende hertug Skule og dessuten forlatt Norge uten kongens tillatelse. Snorre Sturlason var kjent av sin samtid som en av Islands rikeste og mektigste menn. I vår tid forbindes han først og fremst med kongesagaene han skrev på 1220-tallet. Hans verk «Heimskringla» har gått inn i norsk litteratur som et motstykke til andre lands nasjonalepos.

1896: Språkforskeren og dikteren Ivar Aasen døde i Kristiania, 83 år gammel. Aasen huskes som opphavsmannen til det nynorske skriftspråket. Allerede i 1836 formulerte han ideen om et nytt, norsk skriftspråk til erstatning for det danske. Etter omfattende studier av norske dialekter ga han ut boka «Det norske Folkesprogs Grammatik» i 1848. To år senere kom «Ordbog over det norske Folkesprog». Som Aasens øvrige vitenskapelige arbeider, utmerket bøkene seg ved orden, klarhet og presisjon. Pussig nok ble Ivar Aasen selv aldri noen konsekvent bruker av det nynorske skriftspråket. I dagbøker og korrespondanse skrev han stort sett på dansk, med unntak for noen få brev. Aasens brev og dagbøker ble publisert i årene 1957–1960, redigert av professor Reidar Djupedal.

1921: Historiens første aerodynamiske bil ble presentert under den internasjonale bilutstillingen i Berlin. Rumpler Tropfenwagen («dråpebil»), tegnet av fly- og bilkonstruktøren Edmund Rumpler, var ganske riktig formet som en dråpe. Ifølge Wikipedia hadde bilen en luftmotstandskoeffisient på 0,28, et tall så lavt at det har forbløffet senere bilkonstruktører. Bilens futuristiske fasong fanget også oppmerksomheten til den tyske filmskaperen Fritz Lang. I hans ekspresjonistiske science fiction-klassiker «Metropolis» (1927) er Tropfenwagen den eneste biltypen som er å se. Utenfor filmlerret fikk dråpebilen liten utbredelse. Bilen ble produsert i rundt 100 eksemplarer, hvorav bare to har overlevd.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte