Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
29 september 2022 02:00
Del på Facebook

1829: Politistyrken Metropolitan Police Service, ofte kalt Scotland Yard etter navnet på hovedkvarteret, ble etablert i London. Grunnleggeren var innenriksminister Sir Robert Peel, som engelske politikonstabler skulle få sitt kallenavn etter («bobbies»). Hensikten med opprettelsen var å erstatte det lappeteppet av paramilitære og halvprofesjonelle politistyrker som rådde grunnen i Stor-London. «The Met» besto opprinnelig av litt over 1000 mann, hvorav ca. 900 var konstabler. Kvinner kunne søke opptak i styrken fra 1919, men måtte lenge finne seg i å få tildelt prefikset «kvinnelig» foran tittelen, som i «Woman Police Sergeant». Kvinnene hadde også snevrere fullmakter enn sine mannlige kolleger. Politistyrken i London har i dag rundt 45.000 ansatte.

1979: President Francisco Macías Nguema ble henrettet i Ekvatorial-Guinea. Nguema ble valgt til president i 1968, som den første etter at det sentralafrikanske landet fikk sin uavhengighet fra Spania. I 1971 forkastet han grunnloven og sikret seg diktatorisk makt i landet. Nguema skulle skaffe Ekvatorial-Guinea ry som et av verdens mest brutale regimer. Særlig beryktet var presidentens massehenrettelser av politiske motstandere. Julaften 1975 skal han ha beordret 150 mennesker hengt på et stadionanlegg i hovedstaden Malabo, ifølge Wikipedia til tonene av «Those Were the Days» med Mary Hopkins. Det er anslått at nærmere halvparten av landets innbyggere flyktet utenlands i løpet av 1970-årene. I 1979 ble presidenten veltet av sin egen nevø og dømt til døden for folkemord, korrupsjon og forræderi. Nguema ble 55 år gammel.

1997: Popkunstneren Roy Lichtenstein døde i New York, 73 år gammel. Lichtenstein begynte å eksperimentere med tegneseriemotiver i 1961, ifølge eget utsagn etter at en av sønnene hans pekte på en tegneserierute og sa: «Jeg vedder på at du ikke kan male så godt som det der.» I årene som fulgte, perfeksjonerte Lichtenstein kunsten å forstørre og bearbeide ruter som han fant i autentiske tegneserier. Resultatet ble et kunstnerskap som øyeblikkelig gjenkjennes over en hel verden og er reprodusert på millioner av kjøleskapsmagneter. Mange av bildene har tittel etter teksten i snakkeboblene, som «Oh, Jeff … I love you too, but …». De nåværende prisrekorden for Lichtenstein-verker ble satt i 2017, da et maleri fra hans «tegneserieperiode» i 1960-årene gikk for 165 millioner dollar.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte