Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
07 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1825: En av de største skogbrannene på det nordamerikanske kontinentet gjennom alle tider brøt ut i New Brunswick-provinsen i det sørøstlige Canada. Sommeren og høsten hadde vært ekstremt tørr i området, med tre måneder uten regn. Det antas at et av leirbålene til de ca. 3000 tømmerhoggerne som holdt til i området kan ha antent den knusktørre furuskogen. Brannen skal ha spredt seg med en fart av halvannen kilometer i minuttet og utviklet en mengde såkalte ildstormer. Byen Newcastle (senere omdøpt til Miramichi) ble slukt av flammene i løpet av tre timer, og 160 av byens innbyggere mistet livet. Et ukjent antall tømmerhoggere antas også å ha omkommet i infernoet. En observatør skrev at «enhver stakkar som var fanget i den brennende skogen, og ikke klarte å ta seg fram til Miramichi-elva, var dødsdømt.»

1951: Organisasjonen «Stille hjelp til krigsfanger og internerte», bedre kjent som Stille Hilfe, ble etablert i München. Organisasjonen hadde som formål å yte bistand til gamle SS-medlemmer som var under tiltale, i fengsel eller på flukt fra rettergang. Blant de ledende medlemmene var SS-sjef Heinrich Himmlers datter, Gudrun Burvitz, som lenge fungerte som organisasjonens ansikt utad. Den sterkt omstridte organisasjonen kom i tyske mediers søkelys så sent som i 2000, da det kom for en dag at Stille Hilfe i mer enn et tiår hadde gitt skjul til den ettersøkte krigsforbryteren Anton Malloth (88) på et hvilehjem utenfor München. Den forhenværende Gestapo-mannen var mistenkt for å ha slått i hjel et hundretall fanger i konsentrasjonsleiren Theresienstadt. I 2001 ble Malloth stilt for retten og dømt til livsvarig fengsel. Han døde året etter.

2006: Den russiske journalisten, menneskerettsforkjemperen og Putin-kritikeren Anna Politkovskaya ble myrdet i Moskva. Politkovskaya arbeidet som korrespondent for ukeavisen Novaja Gazeta. I 2002 dekket hun russernes innrykning i Tsjetsjenia og vakte internasjonal oppsikt med sine kritiske rapporter om de russiske styrkenes fremferd. Hun skrev også flere bøker og vant en mengde internasjonale priser. I boka «Putins Russland» (på norsk i 2005) beskriver hun det moderne Russland som en autoritær politistat som ikke står tilbake for Sovjetunionen i brutalitet, rettsløshet og krenkelse av menneskerettigheter. 7. oktober 2006 ble Politkovskaya funnet skutt i en heis i leilighetskomplekset der hun bodde. Hun ble 48 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse