Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
09 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1799: «Det smerter meg enormt å måtte meddele om den triste skjebnen til HMS Lutine.» Slik innledet kommandanten ved en britisk marinebase i Nederland sin rapport til i London 10. oktober 1799. Dagen i forveien hadde fregatten «Lutine» forlist ved de De vestfrisiske øyer utenfor kysten av Nederland og tatt med seg 240 mennesker i dypet. Mye av kommandantens smerte gjaldt likevel lasten – en svimlende mengde gullbarrer og -mynter på vei til deponering i tyske banker. Lasten var forsikret hos Lloyds, men pga. en brann i selskapets arkiver i 1830-årene er verdien av den ukjent. De rauseste anslagene har gått ut på at gull for nærmere 1,5 milliarder norske kroner kan ha gått tapt i forliset. Vanskelige strøm- og bunnforhold gjorde berging umulig, og gullet er aldri funnet. Skipsklokken fra «Lutine» ble gjenfunnet i 1858.

1976: Hua Guofeng overtok som Kinas øverste leder etter Mao Zedongs død. Hua var ifølge eget utsagn utpekt som etterfølger av Mao selv mens denne lå på dødsleiet. Likevel skulle han bli fortrengt av Deng Xiaoping etter bare to år ved makten. Hua huskes bl.a. for å ha avsluttet den katastrofale kulturrevolusjonen som hans forgjenger hadde satt i gang i 1966. Ikke desto mindre var han nøye med å fremstå som en doktrinær maoist. Dette kom til uttrykk i «de to enhver», to ideologiske læresetninger formulert av Hua Guofeng i 1977. Den ene lød: «Enhver politikk som har sitt utspring fra formann Mao, må vi fortsette med å støtte.» Og den andre: «Enhver anvisning gitt oss fra formann Mao, må fortsatt være grunnlaget for vårt virke».

1986: Andrew Lloyd Webbers musikal «The Phantom of the Opera» hadde premiere i London. Historien var basert på franskmannen Gaston Leroux’ skrekkroman fra 1911. Musikalen fikk strålende kritikker, men førte også til søksmål fra arvingene til operakomponisten Giacomo Puccini. Saksøkerne mente Lloyd Webber hadde stjålet melodien til nummeret «Music of the Night» fra Puccinis opera «La fanciulla del West» (1910). Striden ble til sist bilagt utenfor rettssalen, og det er ikke kjent om Lloyd Webber måtte punge ut med kompensasjon til Puccini-familien, og eventuelt hvor mye. «The Phantom of the Opera» ble satt opp på Broadway i 1988. Nylig ble det kunngjort at musikalen skal tas av plakaten i begynnelsen av 2023, etter å ha gått i rekordlange 35 år på Broadway.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse