Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
10 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1869: Den amerikanske oppfinneren John Wesley Hyatt tok patent på biljardkulen av celluloid. Han kunne dermed innkassere en premie på 10.000 dollar, utlyst av et firma i New York til den som kunne finne opp et syntetisk materiale til erstatning for elfenben i biljardkuler. Bakgrunnen var at elfenben var svært dyrt i innkjøp og dessuten lite slitesterkt. Hyatts oppfinnelse regnes gjerne som det første syntetiske plaststoffet. Celluloid ble lenge brukt i fremstillingen av en lang rekke masseprodukter, fra løstenner og kammer til barneleker, men gikk for det meste ut av bruk i 1950-årene på grunn av den eksplosive brannfaren. I dag består de fleste biljardkuler av kunstharpiks.

1934: Sognsvannsbanen ble innviet i Oslo. Planene om en vestlig forstadsbane fra Majorstuen til Sognsvann hadde vært i omløp siden 1904, og flere forskjellige traseer hadde vært foreslått. Noe av hensikten med banen var ifølge Wikipedia å gjøre nye boligstrøk i det daværende Aker mer attraktive. En omstridt språkreform i 1938 førte til at navnet foran på vognene ble endret til «Sognsvatn». Navneformen fikk aldri særlig feste i befolkningen, og den var emne for arge avisinnlegg gjennom mange tiår, bl.a. fra medlemmer av Riksmålsforbundet. I 1984 ble skrivemåten «Sognsvann» offisielt godkjent av samferdselsdepartementet.

1957: Ghanas finansminister Komla Gbedemah ble nektet servering på en restaurant i Delaware. Gbedemah var på et offisielt besøk i USA, da han og sekretæren hans gikk inn på en restaurant i Howard Johnson-kjeden og bestilte hvert sitt glass appelsinjuice. Servitrisen serverte dem juicen i pappbegre og ba dem nyte den utenfor, med henvisning til at stedet ikke betjente svarte. Finansminister Gbedemah skal ha sagt til stedets innehaver: «Dere kan beholde juicen og vekslepengene, men dette kommer ikke til å bli det siste dere hører om saken.» Hendelsen falt ikke i god jord hos president Dwight D. Eisenhower. Presidenten ilte til med å be Gbedemah om unnskyldning og invitere ham til frokost i Det hvite hus. Episoden skal også ha ført til at restauranten i Delaware forlot sin praksis med ikke å servere svarte kunder.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse