Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
13 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1899: 23 % av befolkningen på Røvær mistet livet da et gravfølge forliste utenfor Haugesund. Øyene hadde ikke egen gravplass, og om morgenen hadde 30 personer gått om bord i en skøyte for å følge en øyboer til graven i Haugesund by, ca. ti kilometer fra Røvær. På hjemveien forliste skøyta i en storm, og hele gravfølget druknet. Siden det ikke var telefon på Røvær, rakk nyheten om den tragiske ulykken å gå landet rundt før folket på øyene ble orientert. Forliset reduserte folketallet på Røvær fra 130 til 100 med ett slag og var den direkte foranledningen til at en gravlund ble anlagt på øyene i 1901. Natten etter Røværulykken omkom 142 fiskere i det samme uværet utenfor Frøya i Trøndelag.

1908: Kvinnesaksaktivisten Margaret Travers Symons lurte seg inn i Underhuset (House of Commons) og ble den første kvinnen til å tale i det britiske parlamentet. Symons hadde tatt seg inn i parlamentsbygningen under dekke av å skulle delta på en guidet omvisning. Under omvisningen snek hun seg unna følget sitt og stormet inn i Underhuset, som da var midt i en debatt. Symons rakk å rope «Votes for women» før hun ble eskortert ut av bygningen. Det skulle gå enda et tiår før en kvinne fikk adgang til parlamentet med lovlige midler. Nancy Astor tok sin plass i Underhuset i 1919, som representant for valgkretsen Plymouth.

2010: De 33 gruvearbeiderne som var innesperret i San José-gruva i Chile ble reddet, etter å ha vært innesperret i 69 døgn. 5. august var arbeiderne blitt fanget 700 meter under bakken da deler av sjakten i gruva raste sammen. Frykten var stor for at arbeiderne var blitt knust under steinmassene, eller at de ville kveles av mangel på surstoff. 17 dager etter raset ble en lapp heist opp i dagen med påskriften: «Vi er fortsatt i gruva, hilsen de 33.» En hel verden fulgte redningsmannskapenes kamp for å komme de innesperrede mennene til unnsetning. Den kompliserte redningsaksjonen ble kronet med hell 13. oktober, da det lyktes å bore en sjakt ned til stedet hvor arbeiderne befant seg. Ved hjelp av en spesiallaget kapsel ble mennene heist opp fra dypet, én og én.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse