Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
12 oktober 2022 02:00
Del på Facebook

1617: Kong Christian IV utstedte forordningen «Om Troldfolk og deris Medvidere». Forordningen var et ledd i kongens innsats for religiøs disiplinering og ensretting av Danmark-Norge, og skulle dessuten bidra til å rydde opp i begrepsforvirringen som hersket rundt trolldom. Blant annet etablerte loven et skille mellom såkalte kloke koner og «rette troldfolk». Ifølge lovteksten skulle signeri, dvs. hvit magi som var foranstaltet for å kurere sykdommer, ikke lenger straffes med døden. I stedet skulle straffen være begrenset til landsforvisning og tap av eiendom. Derimot så lovgiverne like strengt som før på den svarte magien. Enhver som hadde gjort seg skyldig i diabolisme (pakt og/eller omgang med djevelen) eller maleficium (skadetrolldom), skulle «straffis paa deris Hals uden ald Naade». Hekserilovgivningen i Danmark-Norge ble ikke formelt opphevet før i 1842, men var å anse som sovende fra omkring 1700.

1960: En rasende Nikita Khrusjtsjov banket angivelig i talerskolen med en sko under et møte i FNs generalforsamling i New York. Dagen etter lyste fotografiet av sovjetlederen med skoen i neven fra avisforsider over hele verden. Bildet var sendt ut av nyhetsbyrået Associated Press (AP), som åpent erkjente å ha manipulert inn skoen. AP begrunnet den tvilsomme retusjen med at ingen fotografer hadde rukket å forevige episoden. Det diskuteres fortsatt om skobankingen virkelig fant sted, eller om det hele var en mediefabrikkert myte. Ingen filmopptak av hendelsen er noensinne funnet. Øyevitnene i salen har uttalt seg sprikende om hva som skjedde. Bildet av Khrusjtsjov med skoen er likevel blitt stående som et av de mest ikoniske fotografiene fra den kalde krigens tidsalder.

1997: John Denver omkom i en flyulykke i California. Denver var døpt Henry John Deutschendorf, men bestemte seg for å skifte navn etter å ha blitt gjort oppmerksom på at «Deutschendorf» kunne bli plasskrevende på konsertplakater. Han slo for alvor igjennom med «Take Me Home, Country Roads» i 1971. Med sin radiovennlige pop og country ble Denver en av 1970-årenes mestselgende artister i USA. Hans store lidenskap var likevel luftfart, og allerede i 1974 hadde han kjøpt sitt eget fly for selv å kunne sitte bak spakene under turneer. 12. oktober 1997 var Denver alene om bord i et lett enmotors fly, da han fikk problemer under landing og styrtet i Monterey Bay. John Denver ble 53 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse