Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
09 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1914: Motstandsmannen Max Manus ble født i Bergen. Han fikk det velklingende navnet fra sin far, Johan Magnussen, som hadde skiftet navn til Juan Manus etter å ha tilbrakt flere år i spansktalende land. Max Manus huskes som en av de mest navngjetne skikkelsene fra den norske motstandskampen under 2. verdenskrig. Blant bedriftene hans som sabotør var ødeleggelsen av Arbeidstjenestens arkiver og sprengningen av DS «Donau» utenfor Drøbak. Umiddelbart etter krigen skrev han bestselgerbøkene «Det vil helst gå godt» og «Det blir alvor», der han fortalte om sin virksomhet som motstandsmann. Manus døde i 1996, 81 år gammel. Spillefilmen «Max Manus» (2008) var basert på hans egne bøker.

1946: Den såkalte legeprosessen begynte i Nürnberg. På tiltalebenken satt 23 leger som var anklaget for å ha deltatt i massemord og eksperimenter på mennesker under 2. verdenskrig. En av dem var Wolfram Sievers, generalsekretær i forskningsstiftelsen Ahnenerbe, en avdeling av SS som primært hadde til formål å dokumentere ariernes overlegenhet over andre raser. Sievers hadde blant annet vært sentral i opprettelsen av en jødisk skjelettsamling i 1943. 86 Auschwitz-fanger – 29 kvinner og 57 menn – ble håndplukket til å inngå i samlingen. De utvalgte ble gasset til døde i et spesialkammer og sendt til et anatomisk institutt i Strasbourg, der de etter planen skulle prepareres. Prosjektet ble aldri fullført. Ved frigjøringen av Strasbourg i 1945 fant allierte soldater de 86 likene i tanker med formalin. Wolfram Sievers var en av sju som fikk dødsstraff under legeprosessen.

1960: TV-kanalen ITV sendte første episode av den britiske hverdagsdramaserien «Coronation Street». Nyskapningen vakte liten begeistring blant kritikerne, og anmelderen i Daily Mirror spådde at serien ville bli tatt av plakaten etter tre uker. Han tok feil. Et halvt år etter premieren var «Coronation Street» det mest sette TV-programmet i Storbritannia. Siden har serien gått i 62 år, og i februar 2020 gikk episode nummer 10.000 på lufta. Handlingen foregår i byen Weatherfield, en fiktiv forstad til Manchester, og følger beboerne i gaten Coronation Street gjennom gleder og sorger. Det er anslått at seks millioner briter benker seg foran hver episode. «Coronation Street» har for lengst inntatt posisjonen som verdens lengstlevende såpeopera.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte