Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
10 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1881: Den walisiske politikeren og forretningsmannen Walter Powell forsvant i en luftballong over Dorset. Powell hadde arvet farens forretningsimperium, som hadde interesser i shipping, jernbane og kullgruver. I 1868 ble han valgt inn i Underhuset for det konservative partiet. Hans store interesse var likevel ballongflyging. 10. desember 1881 tok Powell og en venn av i ballong fra Bath, eskortert av ballongpioneren James Templer. Etter å ha svevd over store deler av Devon, forsøkte de tre å lande i Dorset. Men kurven veltet da den traff bakken, og Templer og vennen falt ut. I neste øyeblikk så de ballongen stige til værs igjen med Powell om bord. Walter Powell ble aldri sett igjen. Det antas at han drev ut over Den engelske kanal og styrtet i sjøen. Det siste Templer så av ham, var at han løftet armen og vinket til ham fra kurven.

1903: Bjørnstjerne Bjørnson ble tildelt Nobelprisen i litteratur, som den tredje forfatteren i historien og den første fra Skandinavia. Ifølge Svenska Akademien fikk nordmannen prisen «så som et gärd av erkännande åt hans ädla, storartade og mångsidiga skaldeverksamhet, som alltid varit utmärkt på en gång av ingivelsens friskhet och av en sällsynt själsrenhet». Bjørnson selv skal ha mottatt prisen med blandede følelser. «Jeg følte det som så altfor meget og som en uret mot andre,» skrev han senere. «Det var længe, længe før jeg kunde finde mig selv til rette i denne store, uvændtede, overvældende situation og riktig ta glæden av den og fylde mit hjærte med den.»

1948: FNs menneskerettighetserklæring ble vedtatt i Paris. USAs forhenværende førstedame, Eleanor Roosevelt, hadde ledet komiteen som var nedsatt av FN for å utarbeide erklæringen. Førsteutkastet var ført i pennen av den canadiske juristen John Peters Humphrey. Han overlot stafettpinnen René Cassin, en fransk-jødisk jussprofessor som hadde vært soldat under 1. verdenskrig, og som fikk jobben med å lage andreutkastet. Franskmannen skal ha vært hjernen bak strukturen i teksten, til dels inspirert av systematikken i Code Napoleon fra 1804. På dagen 20 år etter at erklæringen ble vedtatt, den 10. desember 1968, ble René Cassin tildelt Nobels fredspris. FNs menneskerettighetserklæring står oppført i Guinness’ rekordbok som verdens mest oversatte tekst.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse