Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
11 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1936: Kong Edward VIII av Storbritannia abdiserte for å gifte seg med den fraskilte Wallis Simpson. Kongens forhold til den amerikanske kvinnen hadde vært en offentlig hemmelighet i flere år, men Edwards ønske om å gjøre forbindelsen lovformelig støtte på forbitret motstand fra kirken og det konservative parti. Etter råd fra statsminister Stanley Baldwin ga han avkall på tronen til fordel for sin bror hertugen av York, som tok navnet George VI. Edward og Wallis Simpson giftet seg i 1937 og fikk tittel som hertug og hertuginne av Windsor. Paret forble gift inntil Edwards død 35 år senere. Hertuginnen døde i Paris i 1986, 89 år gammel. For den britiske kongefamilien var abdikasjonen en skandale. Den skulle få ettervirkninger som var merkbare gjennom flere tiår, og som bl.a. er skildret i den populære TV-serien «The Crown».

1946: FN opprettet United Nations International Children’s Emergency Fund, bedre kjent som Unicef. Bakgrunnen for stiftelsen var det akutte behovet for nødhjelp til krigsrammede barn i Europa og Asia etter 2. verdenskrig. Organisasjonens første generaldirektør var amerikaneren Maurice Pate, en forretningsmann og filantrop som hadde ledet humanitære hjelpeprogrammer under begge verdenskrigene. Pate gjorde det klart at han påtok seg UNICEF-vervet på betingelse av at nødhjelpsarbeidet også skulle være rettet mot barn i krigens tapende nasjoner. Hans begrunnelse lød: «There are no enemy children.» Maurice Pate satt som leder for Unicef til sin død i 1965. Samme år ble organisasjonen tildelt Nobels fredspris.

1978: Væpnede og maskerte menn ranet Lufthansas verdideponi på John F. Kennedy-flyplassen i New York. Ranerne tok flere ansatte som gisler og tvang dem til å åpne hvelvet, før de kom seg unna med kontanter og smykker til 25 millioner dollar etter dagens pengeverdi. Det såkalte Lufthansa-kuppet var det største ranet på amerikansk jord til da. Hjernen bak forbrytelsen var gangsteren Jimmy Burke, som i ettertid sørget for å drepe de fleste av de medskyldige for å unngå at de sladret. Ranet er dramatisert i Martin Scorseses klassiske gangsterfilm «Goodfellas» (1990). Filmen bygger på memoarene til gangsteren og polititysteren Henry Hill, som spilles av Ray Liotta. Robert De Niros rollefigur, Jimmy Conway, er basert på Jimmy Burke.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse