Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
12 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1863: Edvard Munch ble født på gården Engelaug Østre på Ådalsbruk i Løten. I 1868 flyttet Munch med familien til Pilestredet 30 i Oslo, der moren døde av tuberkulose samme år. Fra 1875 til ‘89 hadde den unge Munch adresse på Grünerløkka. Først i Thorvald Meyers gate 48, så i Fossveien 7, der søsteren Johanne Sofie bukket under for tæringen i 1877. Opplevelsen kom til å inspirere malerier som «Det syke barn» og «Døden i sykeværelset». Familien Munch skal også ha bodd en periode i nummer 9. I 1882 flyttet Munch til Olaf Ryes plass 4, ved det mange anser som selve hjertet i bydelen. Sine siste fire år på «Løkka» bodde han på Schous plass 1. Edvard Munch er gravlagt på Vår Frelsers Gravlund, bare noen minutters gange fra Grünerløkka.

1917: Den mest dødbringende jernbaneulykken i fransk historie inntraff ved Mount Cenis-tunnelen i alpene. En troppetransport med omkring 1000 permitterte soldater var på vei vestover fra den italienske fronten, da togets bremser sviktet i bakkene ned fra byen Modane. Det 19 vogner lange togsettet skal ha nådd en hastighet av 135 km/t før det sporet av kort før stasjonen i Saint-Michel-de-Maurienne. En eksplosiv brann spredte seg gjennom toget ettersom de bakre vognene ble knust mot dem foran. Ifølge Wikipedia valgte franske myndigheter å klassifisere ulykken som militær hemmelighet, og det gikk derfor flere år før katastrofens fulle omfang ble kjent. Det er anslått at mellom 675 og 800 mennesker mistet livet i ulykken.

1934: Skilegenden Thorleif Haug døde av lungebetennelse i Drammen, 40 år gammel. Haug var en av verdens beste skiløpere i 1920-årene. I 1924 vant han femmila i Holmenkollen for sjette gang på sju år, og under vinter-OL i Chamonix samme år vant han tre gullmedaljer – to i langrenn og én i kombinert. I tillegg vant han bronsemedalje i hopprennet. Haugs OL-bronse er imidlertid en påminnelse om at ingenting i livet er sikkert. I 1974, 50 år etter hopprennet (og 40 år etter Haugs død), kom det for en dag at hoppdommerne under lekene i 1924 hadde begått en regnefeil. Den rettmessige bronsevinneren skulle ha vært norskamerikaneren Andres Haugen, mens Thorleif Haug skulle ha hatt fjerdeplassen. I september 1974 fikk 83-årige Anders Haugen overrakt OL-medaljen sin av Haugs datter. Samtidig justerte IOC den 50 år gamle resultatlisten.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse