Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
14 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1417: Sir John Oldcastle ble henrettet i London. Adelsmannen var dømt for å ha ledet en protestantisk sammensvergelse mot den engelske tronen. Oldcastle var fra ungdommen av en kjær svirebror av kong Henrik V. Han skal være en av et fåtall personer som har klart å rømme fra fangenskap i Tower of London, der han en tid satt fengslet for kjetteri. Det er anslått at rundt 40 fanger har unnsluppet fra cellene i festningens snart tusenårige historie, noe som tilsvarer én per generasjon. John Oldcastle var trolig også modellen til Shakespeares Falstaff-figur. Den matglade, forfengelige og storskrytende John Falstaff dukker opp i tre av Shakespeares stykker og er en av dikterens mest populære skikkelser.

1900: Den tyske fysikeren Max Planck la fram sin lov om elektromagnetisk stråling fra svarte legemer. 14. desember 1900 regnes derfor som den moderne fysikkens fødselsdag. Planck forutsatte at slik stråling ikke sendes ut konstant, men derimot i små mengder («kvanter»), et begrep som har gitt navn til kvantefysikken. Den begavede tyskerens karriere kunne lett ha tatt en annen retning. I ungdommen var han ansett som et betydelig musikalsk talent, og han skal ha behersket både cello, piano og orgel. Ifølge Wikipedia komponerte han sanger og operaverker før han bestemte seg for å satse på fysikken. Max Planck ble tildelt nobelprisen i fysikk i 1918.

1911: Skiløperen Olav Bjaaland fra Morgedal ble det første mennesket i verden til å sette foten på Sydpolen. Bjaaland var medlem av Roald Amundsens sydpolekspedisjon, og Amundsen overlot ham æren av å være førstemann på polpunktet. Også under ferden inn mot polpunktet hadde Amundsen hedret sin kamerat med en gest. Da ekspedisjonen passerte et fjellmassiv med flere topper, ga han en av dem navnet Mount Bjaaland. Dette er fremdeles det offisielle navnet på fjellet. Etter hjemkomsten fra isødet, startet Bjaaland skifabrikk i Telemark. Foran OL i Oslo i 1952 fikk han æren av å tenne fakkelen til stafetten fra Morgedal til Bislett. Det fortelles at polfareren selv hoppet på ski til han var i 70-årsalderen. Bjaaland døde i 1961, 88 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse