Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
15 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1840: Napoleon ble stedt til hvile i Paris, 19 år etter sin død. Den avsatte keiseren var først blitt gravlagt på St. Helena, der han døde 5. mai 1821. I første omgang var det liten interesse for å bringe levningene hans til Frankrike. Det skal ha vært politikeren og historikeren Adolphe Thiers som i 1840 overbeviste kong Ludvig Filip om propagandaverdien av å få dem gravlagt i fransk jord. 15. oktober samme år ble Napoleons grav åpnet. Ifølge øyevitneskildringer var liket så godt bevart at ansiktstrekkene ennå var lett gjenkjennelige. Kisten ble fraktet til Frankrike med en svartmalt fregatt og brakt under store æresbevisninger til Chapel Saint Jérôme i Paris, der den ble stående i 21 år. Først i 1861 ble Napoleon flyttet til sitt nåværende hvilested under kuppelen i Les Invalides.

1939: «Tatt av vinden» hadde premiere i Atlanta. Den episke storfilmen var basert på Margaret Mitchells roman av samme navn fra 1936 og hadde handling fra borgerkrigstidens USA. Filmen ble møtt med begeistring av kritikerne, selv om enkelte hadde innvendinger mot spilletiden på drøye tre og halv time. Under Oscar-utdelingen året etter var filmen nominert til tretten priser og vant åtte. I senere år har «Tatt av vinden» høstet kritikk for helt andre forhold enn lengden. Under Black Lives Matter-demonstrasjonene sommeren 2020 valgte HBO å stanse streamingen av filmen, etter eget utsagn fordi den tilslørte brutaliteten i slaveriet og skildret svarte på en rasistisk måte. Da den dukket opp igjen på strømmetjenesten, var den ledsaget av to videoer som opplyste om filmens historiske kontekst og rasepolitiske implikasjoner.

1966: Walt Disney døde i California. Den 65 år gamle animatøren, filmprodusenten og studiosjefen var blitt diagnostisert med lungekreft en måned tidligere. Disney hadde vært storrøyker siden ungdommen, både av pipe og sigaretter uten filter. Samtidig var han nøye med å pleie et image som harmonere med de kjernesunne og familievennlige verdiene som Disney-konsernet ønsket å bli forbundet med. Ifølge en biograf var han fullt klar over gapet mellom privatpersonen Walt Disney og det offentlige glansbildet av ham. En gang skal han ha sagt til en venn: «Jeg er ikke Walt Disney. Jeg gjør en masse ting som Walt Disney ikke ville ha gjort. Walt Disney røyker ikke. Jeg røyker. Walt Disney drikker ikke. Jeg drikker.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse