Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
16 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1905: Piet Hein ble født i København. Hein var etterkommer av den hollandske sjøhelten Piet Pieterzoon Hein (1577–1629) og utdannet matematiker. De fleste vil likevel huske ham som designer og forfatter. Heins «superelliptiske» møbler og lamper er fortsatt svært etterspurte, og mange av hans dikt har gått inn i både dansk og norsk dagligtale. Hein skrev mer enn 7.000 korte, hverdagsfilosofiske dikt under pseudonymet Kumbel Kumbell. Han kalte diktene «gruk», et ord som skal være dannet av «grin» (latter) og «sukk». Heins varemerke som aforistiker var smilet gjennom tårer. Som i diktet «Sten i sko»: «Hvis du får en kantet sten i din ene sko, så vær glad det kun er een, og ikke to!»

1944: Ardenneroffensiven begynte. Det overraskende, tyske panserangrepet kom gjennom Ardennerskogen i Belgia og skulle bli Hitlers siste store offensiv på vestfronten. Hensikten med angrepet var i første omgang å slå en kile inn i den allierte fronten og gjenerobre den strategisk viktige havnebyen Antwerpen. I begynnelsen hadde tyskerne betydelig fremgang, spesielt langs de sørlige og midtre delene av angrepslinjen. Sterk motstand og vanskelige forhold førte likevel til at offensiven stanset opp. 23. desember gikk de allierte til motangrep, og etter store tyske tap ga Hitler tillatelse til tilbaketrekning 7. januar 1945. Det kolossale slaget tappet tyskerne for noen av deres siste reserver. Historikeren Antony Beevor har karakterisert nederlaget i Ardennene som «nådestøtet for Wehrmacht».

1981: Kulturminister Lars Roar Langslet holdt en pressekonferanse der han kunngjorde at 29 private aktører hadde fått innvilget søknadene sine om å drive kringkasting av lyd og/eller bilder. Dermed var NRKs 48 år gamle kringkastingsmonopol i praksis opphevet. Monopolet var blitt vedtatt av Stortinget ved opprettelsen av NRK i 1933, allerede da etter motstand fra Høyres representanter. Ordningen kom under økende press fra slutten av 1960-tallet. Kritikerne hevdet bl.a. at NRK systematisk brøt med kravene til politisk uavhengighet og at teknologiutviklingen hadde gjort monopolordningen til en anakronisme. Foran stortingsvalget i 1981 hadde Høyre gått til valg på at mediepolitikken skulle liberaliseres. To måneder og to dager etter at Kåre Willochs Høyre-regjering tiltrådte, mistet statskanalen sin enerett til å drive kringkasting i Norge.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse