Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
23 desember 2022 02:00
Del på Facebook

1834: Samfunnsøkonomen Robert Malthus døde i Bath. Malthus huskes fremfor alt for befolkningsloven han formulerte i boken «An Essay on the Principle of Population» i 1798. Ifølge Malthus vil befolkningen i et land alltid vokse raskere enn tilgangen på mat, og økt fødselsrate uvegerlig føre til sultkatastrofer og epidemier. Av dette sluttet han bl.a. at økonomisk hjelp til fattige og hungerstruede var samfunnsøkonomisk uheldig. Sommeren 1799 var Malthus på en studiereise i Norge, nitid beskrevet i økonomens reisedagbøker. Reisen gikk fra Halden til Trondheim. Malthus skriver om et måltid hos Niels Anker: «Det eneste av drikkevarer til frokosten var vin og rom, ikke en dråpe vann på bordet. Vi spiste kraftig av fuglen og drakk et glass vin, besluttet på å tilpasse oss landets skikker.»

1972: En av de dødeligste ulykkene i norsk luftfartshistorie inntraff i Asker, da et tomotors Fokker-fly med 45 personer om bord styrtet ved Asdøltjern i Vestmarka. Maskinen tilhørte flyselskapet Braathens SAFE og var underveis til Fornebu fra Ålesund. Bare fem personer overlevde flystyrten. De fleste om bord i flyet var på vei til julefeiring da ulykken skjedde, og flykatastrofen i Asker lille julaften kom til å sette et dystert preg på julehøytiden i Norge. Havarikommisjonen slo senere fast at flyet hadde vært fire nautiske mil ute av kurs under nedstigning til Fornebu. Årsaken til kursavviket ble ikke klarlagt, men tåke og lavt skydekke ble lansert som mulige forklaringer.

1985: To unge fans av tungrockbandet Judas Priest begikk selvmord i Nevada, etter å ha lyttet i timevis til albumet «Stained Class». Fem år senere reiste foreldrene til den ene av guttene sivilt erstatningssøksmål mot bandet. I retten argumenterte foreldrenes advokater for at en såkalt subliminal oppfordring om å begå selvmord var gjemt i sangen «Better By You, Better Than Me». Oppfordringen skulle bestå i ordene «do it». Etter en måneds rettsforhandlinger ble foreldrenes krav avvist. Rettssaken mot Judas Priest fikk store medieoppslag i USA, Europa og Japan. I en dokumentarfilm om saken uttalte vokalist Rob Halford at hvis bandet virkelig skulle ha rettet en skjult oppfordring til lytterne, så ville det ikke være om å begå selvmord, men om å kjøpe flest mulig av platene deres.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse