Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
02 januar 2022 02:00
Del på Facebook

1835: Mestertyven Ole Høiland brøt seg inn i Norges Bank. Høiland skal ha skaffet seg adgang til banken ved å spionere på bankbudet og merke seg utseendet på den store nøkkelen som han låste hoveddøren med hver kveld. Siden tok han avstøpning av nøkkelhullet og filte sin egen nøkkel. Han bestakk også de to væpnede vaktene som passet på banken i jule- og nyttårshelgen. Høiland fikk med seg 64.100 spesidaler fra hvelvet i banken, som den gangen lå på bankplassen i Christiania. En stor del av byttet ble funnet da han ble innhentet av lovens arm tre uker senere. Likevel har drøyt 18.000 av de stjålne spesidalerne aldri kommet til rette. Mange mener Høiland gjemte pengene et sted i Grefsenåsen i Oslo, og at de ligger der den dag i dag.

1942: Dommene falt over medlemmene av en tysk spionring som var rullet opp i USA. Den såkalte Duquesne-ringen fikk navn etter den antatte hovedmannen, Frederick Duquesne, en sørafrikaner med fortid som storviltjeger og journalist. Spionnettverket var Nazi-Tyslands største på amerikansk jord og hadde bl.a. til oppgave å gjøre forberedelser til eventuell krigssituasjon mellom de to landene. Flesteparten av de 33 spionene, 30 menn og tre kvinner, hadde bakgrunn fra Tyskland. Nettverket raknet da tyskamerikaneren William G. Sebold ble rekruttert som spion under et besøk i Tyskland, men meldte seg som dobbeltagent for FBI. Til sammen ble naziagentene dømt til mer enn 300 års fengsel. FBI-sjef J. Edgar Hoover omtalte opprullingen av Duquesne-ringen som den største spionfangsten i amerikansk historie.

1967: Ronald Reagan ble tatt i ed som guvernør i California. To av løftene han hadde gått til valg på var «å sende velferdssnylterne tilbake på jobb» og «å rydde opp i rotet ved Berkeley». Med det siste siktet han til antikrigsdemonstrasjonene som pågikk ved Berkeley-universitetet i California. Reagan omtalte universitetet som «en frihavn for kommunistsympatisører, oppviglere og sex-avvikere». Forholdet mellom den republikanske guvernøren og Berkeley-miljøet nådde frysepunktet i mai 1969, da en gruppe studentaktivister okkuperte en ledig tomt på universitetsområdet og erklærte den som «folkepark». Reagan svarte med å sende inn nasjonalgarden. Minst 128 demonstranter ble skadd i tumultene som fulgte, og mer enn 1000 personer ble arrestert. Reagan var president i USA fra 1981 til 1989.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse