Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
03 januar 2022 02:00
Del på Facebook

1888: Oppfinneren Marvin Stone tok patent på sugerøret. Amerikaneren skal ha fått ideen mens han drakk en cocktail en varm sommerdag i Washington, D.C. Inntil da hadde det vært vanlig å drikke cocktails gjennom strå, gjerne fra rug. Stone ergret seg over at strået satte en bismak av gress på drinken hans. Han laget derfor sitt eget rør av papir som han rullet til en sylinder. Senere raffinerte han oppfinnelsen ved å bruke manilapapir som var innsatt med voks på utsiden for at det ikke skulle løse seg opp i bourbon. Ifølge Wikipedia var masseproduksjonen av sugerør i full sving ved Stones egen fabrikk et par år senere. Sugerør av plast ble ikke vanlig før etter 2. verdenskrig. I 2020 ble plastsugerør forbudt i Norge av miljøhensyn. Mange produsenter har gått tilbake til sugerør av papir, ikke ulikt Marvin Stones prototyp fra 1888.

1990: Panamas diktator Manuel Noriega overga seg til amerikanske spesialstyrker. To uker tidligere hadde USA invadert Panama og styrtet den forhenværende generalen. Da Noriega søkte tilflukt i Vatikanstatens ambassade i Panama City, besluttet spesialstyrkene å røyke ut diktatoren fra gjemmestedet ved hjelp av psykologisk krigføring. Denne besto blant annet i å spille rock på dundrende høy lydstyrke utenfor ambassadens vinduer. Et særlig utspekulert trekk ved lydtorturen var at de samme sangene ble spilt igjen og igjen. «Welcome to the Jungle» med Guns N’ Roses og «I Fought The Law» med The Clash skal ha vært blant låtene som til sist fikk diktatoren til å heise det hvite flagget. Noriega ble tiltalt og fengslet for narkotikaforbrytelser, bestikkelser og hvitvasking av penger.

2019: Den kinesiske romsonden Chang’e 4 foretok historiens første vellykkede landing på månens bakside. Ettersom månen har såkalt bundet rotasjon, er det alltid den samme siden som er vendt mot jorda. Den myteomspunne baksiden – iblant omtalt som «the dark side of the moon» – var derfor usett av menneskeøyne inntil 1959, da den ble fotografert av den sovjetiske romsonden Luna 3. Baksiden viste seg ha en atskillig mer kupert topografi enn forsiden. Den har også færre såkalte månehav (mørke partier). På grunn av sin bortgjemte beliggenhet har månens bakside vært et yndet tema for konspirasjonsteorier. En av dem har gått ut på at amerikanske astronauter har sett utenomjordiske romfartøy ligge i skjul bak månelegemet, men at USAs myndigheter har pålagt dem å tie om sin viten.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse