Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
04 januar 2022 02:00
Del på Facebook

1903: Oppfinneren Thomas Edison henrettet en elefant med elektrosjokk. Den 36 år gamle sirkuselefanten Topsy var blitt erklært som mannevond av eierne etter at hun trampet i hjel en dyrepasser. Opprinnelig var det meningen at Topsy skulle henges, men dette møtte sterk motbør fra dyrevernsaktivister. I stedet ble avlivingen en del av kampen mellom tilhengere av henholdsvis likestrøm og vekselstrøm i USA. Edison, som var en nidkjær forkjemper for likestrøm, sendte 6600 volt fra en vekselstrømskilde inn i Topsy for å demonstrere hvor farlig konkurrentenes systemer var. 1500 tilskuere overvar avlivingen på Coney Island. Edison sørget for at seansen ble filmet og publiserte den drøyt ett minutt lange, dypt opprørende filmen under tittelen «Electrocuting an Elephant».

1986: Irlands rock-ikon Phil Lynott døde på et sykehus i Salisbury, 36 år gammel. Lynott var frontmann og låtskriver i tungrockbandet Thin Lizzy. Bandet fikk sin første hit i 1973 med en versjon av den irske folkesangen «Whiskey in the Jar». Det internasjonale gjennombruddet kom i 1976 med albumet «Jailbreak» og singelen «The Boys Are Back In Town». Med skiftende besetninger ga bandet ut til sammen tolv studioplater mellom 1971 og 1983, men de fleste Lizzy-fans vil mene at det doble livealbumet «Live and Dangerous» fra 1978 er bandets magnum opus. Lynotts liv var gjennom en årrekke preget av heroinavhengighet. Han arbeidet med sin tredje soloplate da han ble innlagt med akutt blodforgiftning 1. juledag 1985. I 2005 ble Phil Lynott hedret med en statue i helfigur på Harry Street i Dublin.

2000: Åsta-ulykken inntraff i Østerdalen. Ulykken skjedde da et nordgående lokaltog fra Hamar kolliderte med et sørgående fjerntog fra Trondheim like nord for den nedlagte Åsta stasjon på Rørosbanen. 19 personer omkom i ulykken, som var en av de dødeligste i norsk jernbanehistorie. I fredstid overgås den bare av Tretten-ulykken i Gudbrandsdalen i 1975, der 27 mennesker mistet livet. Under 2. verdenskrig ble jernbanen i Norge rammet av fem større ulykker, hvorav tre hadde mer enn 20. omkomne. 19. november 1940 mistet 22 mennesker livet i en togkollisjon ved Hommelvik i Sør-Trøndelag. I Breifoss-ulykken ved Geilo 28. februar 1944 ble 25 nordmenn og et ukjent antall tyskere drept som følge av bremsesvikt i et tog. 78 tyske soldater og to norske jernbaneansatte omkom i sabotasjeaksjonen ved Jørstad elv 13. januar 1945.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse