Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
16 januar 2023 02:00
Del på Facebook

1362: Den frisiske byen Rungholt sank i havet. Byen lå på øya Strand i det nåværende Vadehavet og skal ha vært en kjent handelsby ved midten av århundret. 16. januar 1362 ble byen rammet av en stormflo som drepte titusener av mennesker langs Nordsjøkysten og har gått inn i historien som Den store manndrukningen. Ifølge tradisjonen ble Rungholt slukt av havet i løpet av én eneste natt. Et sagn fra 1500-tallet forteller at stormfloa var Guds straffedom over byens gudløse innbyggere, nedkalt av en prest som var blitt hånet av sine sognebarn. Bare presten selv og to unge jomfruer, som kvelden før hadde vært til messe, unnslapp katastrofen i live. På stille dager kan Rungholts kirkeklokker ennå høres fra dypet, heter det i sagnet.

1945: Max Manus og Roy Nielsen senket det beryktede troppetransportskipet DS «Donau» i Oslofjorden. De to sabotørene festet ti tidsinnstilte sprengladninger under skipets vannlinje mens det lå til kai i Oslo. I henhold til planen skulle sprengladningene gå av etter at skipet var trygt ute av Oslofjorden, men fordi avgangen fra Oslo havn ble forsinket, detonerte bombene før skipet nådde Drøbak. DS «Donau» hadde inntatt sin mørke plass i historien 26. november 1942, da det forlot Oslo med 532 norske jøder om bord. Bare ni av dem overlevde fangenskapet i tyskernes dødsleirer. Ifølge Wikipedia valgte motstandsbevegelsen å senke skipet for å hindre transport av tyske troppeforsterkninger til sluttkampene ved fronten. Max Manus skildret sabotasjeaksjonen mot «Donau» i boka «Det blir alvor», utgitt i 1946.

1989: Den indiske filmskuespilleren Prem Nazir døde i Chennai (tidligere Madras). Nazir (født 1926) innehar en rekke forbausende rekorder i indisk filmindustri. I løpet av sin karriere skal han ha spilt helterollen i hele 725 filmer. I 130 av dem hadde skuespillerinnen Sheela den kvinnelige hovedrollen. Til sammen skal Nazir ha spilt mot 80 forskjellige filmheltinner. Den mest imponerende av rekordene hans var kanskje den han satte i 1979, da han rakk å spille hovedrollen i 39 filmer. Prem Nazir huskes som et av de største navnene i indisk filmhistorie. Han fikk sin skuespillerdebut i en teateroppsetning av Shakespeares «The Merchant of Venice» i 1951, der han spilte rollen som Shylock. Nazir fullførte sin siste film kort før han døde i 1989, 67 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse