Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
04 april 2023 02:00
Del på Facebook

1933: Historiens mest dødbringende luftskipskatastrofe inntraff utenfor kysten av New Jersey. Det 239 meter lange luftskipet USS «Akron» hadde tatt av fra New England om kvelden den 3. april, og bare vært i luften i få timer, da det kom inn i et uvær. Brå trykkforandringer førte til at skipet kom ut av kontroll og styrtet i havet. 73 av de 76 om bord omkom. Luftskipenes æra i første halvdel av det 20. århundre var hjemsøkt av en rekke store katastrofer. Nærmest «Akron»-ulykken i antall dødsofre er den som rammet det tyske krigsfartøyet «Dixmude» utenfor Sicilia i 1923. Skipet eksploderte etter å ha blitt truffet av lynnedslag, og alle de 52 om bord mistet livet. I 1930 gikk 48 menneskeliv tapt da det britiske luftskipet R101 styrtet i Frankrike. Mest kjent er likevel «Hindenburg»-katastrofen i 1937, som utspilte seg foran rullende filmkameraer. 36 mennesker omkom da luftskipet tok fyr under landing i New Jersey.

1949: Nato (North Atlantic Treaty Organization) ble grunnlagt i Washington D.C. De 12 opprinnelige medlemslandene var USA, Belgia, Canada, Danmark, Frankrike, Island, Italia, Luxembourg, Nederland, Norge, Portugal og Storbritannia. Bakgrunnen for inngåelsen av den militære forsvarsalliansen var en sviktende tillit til FN som et egnet redskap til å opprettholde sikkerhet og fred. Sentralt i avtaleteksten står artikkel 5, som slår fast at et væpnet angrep på en eller flere av de tilsluttede statene er å betrakte som et angrep på dem alle. Natos første generalsekretær var den britiske generalen og diplomaten Lord Ismay, som bl.a. hadde vært involvert i planleggingen av de alliertes invasjon av Normandie i 1944. Ismay oppsummerte Natos målsetting slik: «Å holde russerne ute, amerikanerne inne og tyskerne nede».

1973: World Trade Center ble offisielt åpnet. Bygningskomplekset på Lower Manhattan besto av totalt sju bygninger, men var dominert av de to tvillingtårnene som raget henholdsvis 427 og 415 meter over bakken. Høydeforskjellen skyldtes at det søndre tårnet var én etasje lavere enn det nordre, men til gjengjeld hadde det en takterrasse som var åpen for turister. Tårnene var tegnet av arkitekten Minoru Yamasaki. De to kjempene i New Yorks finansdistrikt skulle bli et symbol på USAs økonomiske makt. Ifølge Wikipedia har tårnene dessuten dukket opp i 472 spillefilmer, foruten et utall TV-serier, reklamefilmer, musikkvideoer, tegneserier og popsanger. I litteraturen gjorde de sitt inntog allerede i 1973, i Richard M. Sterns roman «The Tower». Tvillingtårnene raste sammen etter al-Qaidas terrorangrep 11. september 2001.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse