Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
05 april 2023 02:00
Del på Facebook

1722: Påskeøya fikk sitt navn etter at den hollandske sjøfareren Jacob Roggeveen kom dit som første europeer på påskedagen i 1722, som det året falt på 5. april. For de innfødte var øya kjent under navnene «Verdens navle» og «Øyne mot himmelen». Roggeveen ble straks slått av de kolossale steinstatuene som omkranset øya. Da den britiske oppdageren James Cook kom til øya 54 år senere, i 1774, rapporterte han at en del av statuene var veltet. Et britisk skipsmannskap som kom dit i 1825, fant ingen statuer i oppreist stilling. På de drøyt 100 årene som var gått siden Roggeveen gjorde strandhugg, hadde øyas rike kultur bukket under. Årsaken kan ha vært overbeskatning av øyas naturressurser, i kombinasjon med sykdommer brakt dit av europeerne.

2004: Ni maskerte ranere slo til mot tellesentralen til Norsk Kontantservice (NOKAS) i Stavanger sentrum. Ranerne var bevæpnet med tunge automatvåpen. Mens ranet pågikk, åpnet en av gjerningsmennene ild mot politiets kommandobil. Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble drept av skuddene. Ranerne kom seg unna med mer enn 57 millioner kroner, noe som gjør NOKAS-ranet til det største i Norge noensinne. 13 personer satt på tiltalebenken da rettssaken startet i Stavanger tingrett i september 2005. Om lag 40.000 artikler ble skrevet om rettssaken i aviser og nettaviser. Inntil 22. juli 2011 skal NOKAS-saken ha vært den mest omtalte rettssaken i norsk historie.

2008: Det såkalte Englamordet ble begått i Sverige. 10 år gamle Engla Höglund forsvant mens hun var ute og syklet i hjembygda Stjärnsund i Dalarna. Forsvinningen, som fikk stor medieoppmerksomhet over hele Norden, kom til å bli oppklart ved en ren tilfeldighet. Samme dag som jenta forsvant, hadde en hobbyfotograf gått rundt i Stjärnsund og testet sitt nyinnkjøpte digitalkamera. Mannen hadde tatt et bilde av Engla på sykkelen like ved stedet der hun forsvant. 55 sekunder senere hadde han også tatt bilde av en rød Saab 900 som passerte samme vei. Politiet sporet bilen til 42-årige Anders Eklund, som tidligere hadde vært dømt for voldtekt. Det viste seg at DNA-analyser ikke bare knyttet Eklund til det såkalte Englamordet, men også til det uoppklarte drapet på en 31-årig kvinne i Dalarna sommeren 2000, kjent som Pernillamordet. Eklund ble dømt til livsvarig fengsel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse