Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
28 mai 2023 02:00
Del på Facebook

588 f.v.t.: Slaget ved Halys var trolig det eneste i historien som er blitt avbrutt av en solformørkelse. Kampene fant sted i Anatolia i det nåværende Tyrkia, og striden sto mellom hærstyrker fra Media og Lydia, to oldtidsriker som hadde ligget i krig med hverandre i seks år. Midt under slaget inntrådte en solformørkelse som «forvandlet dag til natt», ifølge den greske historikeren Herodot. Grekeren forteller videre at de stridende la ned våpnene, forferdet over det de tolket som et tegn fra oven, og straks sluttet fred. Astronomer har regnet seg fram til at det må dreie seg om solformørkelsen som inntraff 28. mai i år 588 f.v.t., en hendelse som skal ha blitt forutsagt av filosofen og astronomen Thales fra Milet. Slaget ved Halys har gått inn i historien som Formørkelsesslaget («The Battle of the Eclipse»).

1948: Daniel François Malan ble valgt til statsminister i Sør-Afrika. Programmet som Malan og hans nasjonalistparti hadde gått til valg på, lanserte en ny plan for organisering av det sørafrikanske samfunnet basert på etnisitet. Systemet fikk navn fra et ord på afrikaans som betyr atskilthet – «apartheid». I henhold til systemet skulle landets borgere klassifiseres i fire kategorier: hvit, svart, farget og asiatisk. Malan og partifellene hans gjorde lite for å legge skjul på hensikten med systemet, som var å institusjonalisere «hvit makt» og undertrykkelse av svarte. Etter maktovertakelsen drev nasjonalistene igjennom en rekke segregasjonslover, blant dem forbud mot seksuelt samkvem mellom hvite og svarte. En konsekvens av apartheid var at millioner av svarte sørafrikanere ble tvangsflyttet til gettoer og reservater. Sør-Afrika kom til å praktisere det beryktede segregasjonssystemet fram til 1994, da det ble avviklet etter sterkt internasjonalt press.

1987: Den 19 år gamle tyske amatørpiloten Mathias Rust forbløffet en hel verden da han landet med et enmotors Cessna-fly ved Den røde plass i Moskva. Rust hadde tatt av samme morgen fra Helsinki, der han hadde oppgitt Stockholm som destinasjon til flyveledelsen. Kort etter takeoff snudde han flyets nese østover. Ved 14.30-tiden dukket flyet hans opp på det sovjetiske luftforsvarets radar. To jagerfly ble sendt på vingene for å avskjære inntrengeren, men fikk ikke tillatelse til å skyte Cessna-flyet ned. Kort etter forsvant flyet fra radaren. Noen timer senere dukket det opp igjen over Moskva, før det landet på en bro i sentrum av byen og takset ut på Den røde plass. Hundrevis av sovjetiske offiserer ble avskjediget som følge av hendelsen. Mathias Rust hevdet at den dumdristige flyturen var et forsøk på å bygge bro mellom øst og vest. Han ble dømt til fire års straffarbeid, men slapp ut etter 14 måneder.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse