Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
27 mai 2023 02:00
Del på Facebook

1703: Tsar Peter den store grunnla St. Petersburg. Legenden forteller at han red i galopp over sumplandet ved Neva-elvens utløp, da han i en åpenbaringsartet visjon innså hvor hans nye hovedstad måtte ligge. Byen skulle være Russlands vindu mot vest og ble planlagt etter modell av europeiske storbyer. Livegne bønder og svenske krigsfanger var blant de hundretusener som ble tvangsutskrevet for å bygge byen. Russiske historikere har anslått at mellom 30.000 og 100.000 arbeidere omkom under byggingen. Byen ble offisiell hovedstad fra 1712, da tsaren og hans familie flyttet dit fra Moskva, og var hovedstad til 1918. I 1914 ble den omdøpt til Petrograd. Fra 1924 bar byen navnet Leningrad, inntil den fikk tilbake sitt opprinnelige navn i 1991.

1894: Forfatteren og legen Louis-Ferdinand Céline ble født utenfor Paris, under navnet Louis-Ferdinand Destouches. Gjennom romaner som «Reisen til nattens ende» og «Død på kreditt» skulle han få ry som en av Frankrikes mest omstridte og innflytelsesrike forfattere i det 20. århundre. Céline brøt med franske litteraturtradisjoner ved å skrive på et muntlig folkespråk med rause doser av pariserslang og vulgarismer. Hans mørke realisme og pessimistiske menneskesyn bidro også til å gjøre ham beryktet. Céline skrev antisemittiske pamfletter i 1930-årene og støttet Vichy-regimet under den tyske okkupasjonen. Etter krigen gikk han i skjul i Danmark, der han ble arrestert og fengslet etter en dramatisk flukt over Københavns hustak julaften 1945. Den amerikanske beatbevegelsen dyrket franskmannen som en kulthelt i 1950-årene. Celine døde i 1961, 67 år gammel.

1930: Chrysler Building ble innviet på Manhattan. Den iøynefallende skyskraperen i art deco-stil var tegnet av arkitekten William Van Alen og bygd for å huse hovedkontoret til bilprodusenten Chrysler. Stålspiret på toppen skulle sikre at bygningen ikke bare raget høyere en Eiffeltårnet, som var den høyeste konstruksjonen i verden til da, men også enn 40 Wall Street, en annen skyskraper som ble oppført samtidig, og som ga Chryslers kjempe innbitt konkurranse om høyderekorden. Det 38 meter høye spiret ga bygningen en totalhøyde på 319 meter, mens 40 Wall Street stanset på 283. Chrysler Building fikk ikke smykke seg lenge med tittelen «verdens høyeste bygning». Elleve måneder etter åpningen ble den forbigått av Empire State Building.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse