Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Det hendte
NTB
26 mai 2023 02:00
Del på Facebook

1904: Nevrologen Georges Gilles de la Tourette døde på et psykiatrisk sykehus i Sveits. 20 år tidligere hadde Tourette publisert en studie av ni pasienter med symptomer på en tilstand som senere skulle bære hans navn. Legens eget liv tok en dramatisk vending i 1893, da han ble skutt i halsen av en psykotisk ekspasient. Kvinnen skal ha angrepet Tourette fordi hun mente en av hans kolleger hadde hypnotisert henne mot hennes vilje. Tourette overlevde attentatet, men begynte kort etter å vise tegn på dyp depresjon. Ifølge Wikipedia ble han diagnostisert med syfilis i tredje stadium i 1901. Tourette led av fremskreden demens da han døde i Lausanne i 1904, 46 år gammel.

1940: Evakueringen av britiske og franske styrker fra Dunkerque begynte. Under kampene ved byen var nærmere 400.000 allierte soldater blitt omringet av tyske tropper på kysten av Nord-Frankrike. Storbritannias statsminister Winston Churchill karakteriserte situasjonen som en katastrofe og hevdet at «hele roten og kjernen og hjernen i den britiske hær» sto i akutt fare for å bli utslettet. Den storstilte evakueringen av soldatene, som fikk kodenavnet «Operasjon Dynamo», pågikk fra 26. mai til 4. juni. Rent praktisk foregikk den ved at en vrimmel av små fartøyer ferget soldatene fra strendene og ut til ventende krigsskip. 700 mindre båter, mange av dem fiskekuttere og private lystbåter, deltok i operasjonen. Totalt 338.226 soldater ble reddet. Selv om operasjonen var vellykket, advarte Churchill mot å feire den som en seier. I en tale i Underhuset 4. juni sa han: «Kriger vinnes ikke gjennom evakueringer.»

1999: Ole Gunnar Solskjær scoret seiersmålet for Manchester United i finalen i Champions League på Camp Nou i Barcelona. Motstander Bayern München hadde tatt ledelsen seks minutter ut i kampen. Tyskerne ledet fremdeles da klokka passerte 90 minutter, og UEFA-sekretariatet skal da ha vært så sikre på tysk seier at de ga ordre om at pokalen skulle dekoreres i Bayern Münchens farger. 36 sekunder på overtid utlignet Teddy Sheringham for United. Så, to minutter og 17 sekunder på overtid, satte Solskjær fram en fot etter en corner fra David Beckham og dunket inn vinnermålet. I løpet av ett minutt og 41 sekunder hadde Uniteds to innbyttere snudd kampen. En bitter Lothar Matthäus, kaptein på Bayern München, uttalte etter nederlaget: «I kveld var det ikke det beste laget som vant, men det heldigste.»

(©NTB)

annonse

Annonse
Annonse
Klippfiskadagan 2023

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte