Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
29 mai 2023 02:00
Del på Facebook

1453: Sultan Mehmet II inntok Konstantinopel, og Det bysantinske riket (Østromerriket) gikk under. Riket kunne regne sin historie helt tilbake til 330, da keiser Konstantin den store besluttet å flytte Romerrikets hovedstad fra Roma. Mens Vestromerriket kollapset allerede i 476, holdt Østromerriket stand gjennom vekslende blomstrings- og nedgangstider i mer enn 1100 år. I april 1453 beleiret den 21 år gamle osmanske sultanen Mehmet II og hæren hans hovedstaden. 29. mai brøt angriperne gjennom bymurene. Blant dem som falt under forsvaret av byen, var Konstantin XI, Østromerrikets siste keiser. Mehmet hadde lovet soldatene sine at de skulle få tre dager til å plyndre byen. Sultanen holdt løftet sitt. Tusener av bysantinere ble voldtatt eller drept, og ifølge Wikipedia ble 30.000 sivilister tatt som slaver. Gjennom de neste 400 årene var Det osmanske rike en stormakt med sete i Konstantinopel. I 1930 ble byen omdøpt til Istanbul.

1832: Såkalte koleraopptøyer brøt ut i Liverpool. Bakgrunnen for urolighetene var den pågående kolerapandemien, og et rykte om at kolerapasienter ble bortført fra sykehusene og drept av leger. Ifølge ryktet skulle legene bruke likene til anatomiske eksperimenter. Året før hadde lignende opptøyer brutt ut i flere russiske byer, dels i protest mot myndighetenes strenge karantene- og reiserestriksjoner. Også i Russland var rykter en drivkraft bak opprørene. Det het seg at tsaren og aristokratiet spredte sykdommen med overlegg for å undertrykke befolkningen, blant annet ved å besmitte drikkevannskilder. Kolerapandemien fra 1827 til 1835 var den andre av tre store koleraepidemier som herjet Asia og Europa i første halvdel av 1800-tallet.

2010: Filmskuespilleren og regissøren Dennis Hopper døde av prostatakreft i California, 74 år gammel. Hopper debuterte i «Rebel Without a Cause» i 1955, men slo for alvor igjennom i 1969 med hippie-eposet «Easy Rider», som han også regisserte. Filmen bidro sterkt til Hoppers status som en av fanebærerne for 60-tallets motkultur i USA. Hoppers intense utstråling gjorde ham som skapt for minneverdige biroller, enten det var som forstyrret fotograf i «Apocalypse Now» (1979), dopselger i «River’s Edge» (1986) eller pensjonert politimann i «True Romance» (1993). Ikke minst huskes han for rollen som gangsteren og psykopaten Frank Booth i David Lynch’ «Blue Velvet» (1986), en av de mest skremmende skikkelsene som hjemsøkte 1980-årenes kinolerreter. Hopper pleide også en bigeskjeft som bildekunstner og fotograf.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse