Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
20 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1605: 16 år gamle tsar Fjodor II ble myrdet av Falske Dimitrij i Moskva, etter bare 49 dager ved makten. Mordet føyde seg inn i en rekke dramatiske begivenheter i det som er blitt kalt «Den store urotiden» i Russland. Etter drapet krevde Falske Dimitrij tsartronen under henvisning til at han var Ivan den grusommes forsvunne sønn, Dimitrij. Det er en utbredt oppfatning at Falske Dimitrij egentlig het Grigorij Otrepjev og ikke hadde noen forbindelse til tsarens slekt. Likevel lyktes han i å bli kronet til tsar under navnet Dimitrij II. Allerede i mai året etter ble han selv myrdet av en sammensvergelse i Kreml. Falske Dimitrij var én av tre bedragere som hevdet at de var Ivans forsvunne sønn. Bare Falske Dimitrij I drev det så langt som til å bestige tronen.

1810: Grev Axel von Fersen ble mishandlet til døde av en rasende mobb utenfor slottet Bondeska palatset i Stockholm. Hendelsen inntraff midt under likferden til kronprins Karl August, som brått hadde segnet død om under en militærøvelse tre uker tidligere. Allerede to dager etter kronprinsens død hadde legene fastslått at dødsårsaken var hjerneslag. Likevel spredte det seg et rykte om at Karl August var blitt forgiftet av politiske motstandere, og at det var grev von Fersen, som på det tidspunktet bar tittelen riksmarskalk og var den høyeste embetsmannen ved det svenske hoffet, som sto bak dødsfallet. Under begravelsesprosesjonen ble greven halt ut av vognen av en opphisset folkemasse og trampet til døde. Så mange som 900 personer ble avhørt i kjølvannet av drapet, men bare et fåtall av de medvirkende ble identifisert.

1975: Steven Spielbergs «Jaws» (norsk tittel: «Haisommer») hadde premiere i USA. Filmen var basert på en roman av Peter Benchley og handler om en idyllisk ferieøy som blir terrorisert av en menneskeetende hvithai. Da sheriffen på øya vil stenge strendene, blir han motarbeidet av lokale politikere som frykter tap av turistinntekter. Historien har likhetstrekk med Ibsens «En folkefiende». Filmen vant tre Oscar-priser, blant annet for komponist John Williams urovekkende lydspor. Den satte også en støkk i kinogjengerne som ikke ble glemt med det første. Ifølge ABC News var filmen årsak til et markant fall i besøket på amerikanske badestrender sommeren 1975. «Jaws» ble en eventyrlig suksess over hele verden og hadde rekorden som tidenes mest innbringende film inntil «Star Wars» kom ut i 1977.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse