Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
21 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1920: Otto B. Halvorsen ble statsminister i Norge. Halvorsen hadde bakgrunn som høyesterettsadvokat og var blitt innvalgt på Stortinget for Høyre i 1912. Under Halvorsens ledelse hadde partiet gått til valg på innføring av flere sosiale reformer, blant annet for å avhjelpe bolignøden i byene. I en tale til Unge Høyre i 1920 sa han: «Vi får leve efter det som jeg aldrig blir træt av at forkynde og som jeg selv har fåt op på Høires program, dette at vi vil større social retfærdighet.» Halvorsen var blitt statsminister for andre gang da han våren 1923 ble rammet av en aggressiv kreftsykdom. Han døde i mai samme år, knapt 51 år gammel. Ved siden av Peder Kolstad (statsminister 1931–32) var Otto B. Halvorsen den eneste norske statsministeren til nå som har dødd mens han satt i embetet.

1964: Medlemmer av Ku Klux Klan drepte tre unge borgerrettighetsaktivister i Neshoba County i Mississippi. Drapene skulle ryste USA og få et rettslig etterspill som varte i flere tiår. Ofrene var skutt på kloss hold etter å ha blitt forfulgt langs landeveien av en lynsjemobb. Ni menn med tilknytning til Ku Klux Klan, deriblant den lokale sheriffen, ble siktet for medvirkning til drapene. Sheriff Lawrence Rainey ble frikjent i 1967, men aldri gjenvalgt til sheriffembetet. På 41-årsdagen for drapene i 2005 ble baptistpresten og KKK-organisatoren Edgar Ray Killen dømt til 60 års fengsel for å ha planlagt de tre drapene. Hendelsene i Neshoba County dannet grunnlaget for Alan Parkers prisbelønte film «Mississippi Burning» (1988), med Gene Hackman og Willem Dafoe i rollene som FBI-agenter.

1985: Norgeshistoriens første flykapring fant sted om bord i et passasjerfly på vei fra Værnes til Fornebu. En 24 år gammel norsk mann bevæpnet med en luftpistol henvendte seg til en av flyvertinnene og erklærte at flyet var kapret. Kapreren fremsatte deretter krav om å få snakke med daværende statsminister Kåre Willoch og justisminister Mona Røkke. Han skal også ha ytret ønske om å holde en pressekonferanse ved ankomst til Fornebu. Ifølge øyenvitner var mannen sterkt beruset under hele hendelsen. Ved landing på Fornebu ble det kaprede flyet fra Braathens SAFE umiddelbart omringet av beredskapspolitiet, og ca. 90 minutter senere ble de siste passasjerene frigitt. Ingen personer kom til skade under kapringen. I retten ble mannen funnet skyldig i flykapring og idømt tre års fengsel og fem års sikring.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse