Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
22 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1945: Slaget om Okinawa endte etter 82 dagers kamper. Slaget regnes som det største kombinerte land-, sjø- og luft-slaget gjennom alle tider. På grunn av øyas strategiske beliggenhet, anså de allierte en erobring av Okinawa som en nødvendig forutsetning for å kunne invadere de japanske hovedøyene. Øya ble forsvart av 120.000 japanske soldater. Om lag 95.000 av dem ble drept i slaget. I tillegg omkom titusener av sivile. Mange av dem skal ha begått selvmord etter ordre fra de japanske militære, som hevdet at de ville bli utsatt for umenneskelig tortur om de ble tatt til fange av de allierte. Okinawa forble under amerikansk administrasjon helt fram til 1972. I samsvar med en bilateral avtale mellom USA og Japan er amerikanske styrker fremdeles stasjonert på øya.

1950: Den svenske vikingskipskopien «Ormen Friske» havarerte i Nordsjøen. Skipet var en kopi av det norske Gokstadskipet og bygd av Svenska Frisksportförbundet, en avholdsorganisasjon som bl.a. gikk inn for å inspirere ungdom til oppbyggelige fritidsaktiviteter. Til tross for advarsler om at skipet ikke var sjødyktig, la 15 veltrente forbundsmedlemmer ut på en presseombrust seilas fra Ystad til Rotterdam i juni 1950. Vikingskipet hadde nådd Pellworm i Tyskebukta da det kom inn i en storm og forliste. Alle om bord mistet livet. Etter ulykken fikk den omkomne kapteinen, en kjent frisksportleder, kritikk for å ha forsert byggingen av skipet før avreisen. En av båtbyggerne omtalte skipet som en «teaterkulisse», i beste fall egnet for lystseilaser på grunt vann.

1986: Diego Maradona scoret «århundrets mål» i VM-kvartfinalen mellom Argentina og England. VM i Mexico gikk av stabelen bare fire år etter Falklandskrigen, og det rådde en hatsk stemning mellom de to landenes supportere. Britene ble ikke mildere stemt da Maradona sendte argentinerne i ledelsen etter 51 minutter ved hjelp av en viljehands kamuflert som en heading. Fire minutter senere la argentineren ut på et episk sololøp fra egen banehalvdel og rundet fire utespillere før han satte ballen i målet bak Englands målvakt Peter Shilton. I ettertid sa Maradona om målet: «Jeg tror ikke jeg kunne ha scoret det mot noe annet lag, for alle andre ville ha spraket meg ned. England er sannsynligvis det nobleste laget i verden.» Argentina vant kampen 2–1 og gikk senere til topps i mesterskapet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse