Annonse
NTB
Det hendte
NTB
23 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1940: En åpen bil kjørte ubemerket gjennom Paris’ gater ved morgengry. I bilen satt tre uvanlige turister, på sightseeing i den nylig erobrede franske hovedstaden: Adolf Hitler, hans rustningsminister Albert Speer og billedhuggeren Arno Breker. Breker var blitt utnevnt av Hitler til naziregimets offisielle skulptør i 1937, etter at føreren hadde falt for «den mektige viljestyrken» som preget de nyklassisistiske verkene hans. En stor eiendom med atelier og 43 assistenter ble stilt til Brekers rådighet. Som riksskulptør utsmykket han Det tredje rike med en mengde storslagne monumenter. Til tross for at ettertiden har gitt ham oppnavnet «Hitlers Michelangelo», slapp Breker fengselsstraff etter krigen. Han fortsatte å arbeide som billedhugger til sin død i 1991. I 1985 åpnet Arno Breker-museet i delstaten Nordrhein-Westfalen.

1998: «Han scorer! Norge leder 2–1! Norge leder! Vive la Norvège! Olé Norge, Kjetil Rekdal og alle hjemme! Jeg har ikke opplevd maken!» Slik lød reaksjonen til NRKs TV-kommentator Arne Scheie da Kjetil Rekdal satte inn straffesparket som ga Norge ledelsen 2–1 over Brasil under fotball-VM i Frankrike. Tore André Flo hadde scoret det første målet for Norge. Det var også Flo som ble revet over ende i Brasils straffefelt da det gjensto tre minutter av ordinær tid, med den følge at dommer Esfandiar Baharmast idømte det mest omtalte straffesparket i norsk fotballhistorie. «Jeg var ikke 90 % sikker på at det var straffe,» har Baharmast senere uttalt. «Jeg var 110 % sikker. Det var ingen tvil.» Rekdal sendte ballen i nettet i ca. en meters høyde, helt ute ved den høyre stolpen til Brasils keeper Taffarel. Etter seieren mot Brasil gikk Norge videre fra gruppespillet til åttendedelsfinale mot Italia, som Italia vant 1–0.

2018: Et thailandsk guttefotballag og treneren deres ble fanget i Tham Luang-grotten i Chiang Rai i det nordlige Thailand. Er kraftig regnskyll hadde ført til at grotten ble fylt med vann som sperret selskapet på 13 personer flere kilometer inne i det store grottesystemet. En hel verden fulgte med i spenning på aksjonen som ble satt i verk for å redde barna og den 25-årige treneren deres ut av grotten. Totalt 10.000 mennesker og rundt 100 dykkere var involvert i det kompliserte redningsarbeidet. 6. juli omkom en dykker som hadde svømt inn i grotten for å levere oksygenflasker til barna. Først 8. juli – da guttelaget hadde vært innesperret i 15 dager – lyktes det redningsmannskapene å hente de første barna ut. To dager senere var alle de 13 brakt i sikkerhet. Ifølge thailandske helsemyndigheter hadde ingen av dem fått varige mén av hendelsen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse