Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
24 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1859: 38.000 soldater ble drept i løpet av én dag under slaget ved den lille landsbyen Solferino i Nord-Italia. Soldatenes lidelser virket så opprørende på den sveitsiske filantropen og humanisten Henri Dunant, som var vitne til slaget, at han personlig fikk organisert provisoriske feltsykehus på stedet. I boken «Minner fra Solferino» lanserte han ideen om en nøytral organisasjon som kan ta hånd om sårede soldater på slagmarken. Dunant så for seg at sykehusene skulle hjelpe alle trengende, uavhengig av nasjonalitet, under mottoet «Tutti fratelli» – vi er alle søsken. Dunants ideer førte til stiftelsen av Røde Kors fire år senere. I 1901 ble Henri Dunant den første i verden til å motta Nobels fredspris.

1908: «Jeg har prøvd så hardt å gjøre det rette». Med disse ordene utåndet president Stephen Grover Cleveland, den eneste presidenten i USAs historie som har sittet i to perioder som ikke var sammenhengende. Cleveland er også den eneste presidenten som benevnes med to rekketall, henholdsvis som USAs 22. og 24. president. Han var dessuten den eneste demokratiske kandidaten som ble valgt i den sterkt republikansk-dominerte perioden fra 1860 til 1912. Som president la Cleveland mye krefter i å forbedre og effektivisere den amerikanske statsadministrasjonen. Han huskes også for sitt iherdige arbeid med å bekjempe korrupsjon. Stephen Grover Cleveland satt som president fra 1885 til ‘89 og fra 1893 til ‘97.

2012: Elefantskilpadden Lonesome George («Ensomme George») døde på Galapagos, trolig litt over 100 år gammel. George var det siste kjente individet av en underart av elefantskilpadder som bare fantes på Pinta, en av øyene i Galapagos-arkipelet. Han var uten artsfrender allerede da han ble observert første gang i 1971. Den ensomme skilpadden ble raskt et symbol for Galápagosøyene og kjent verden over som «den sjeldneste skapningen på kloden». Gjennom flere tiår ble han forsøkt paret med hunner fra andre underarter av elefantskilpadder i håp om å fremskaffe en hybrid, men alle forsøk mislyktes. 24. juni 2012 ble Ensomme George funnet død av dyrepasseren som hadde sett til ham de siste 40 årene. «Han var alt for meg», sa den sørgende dyrepasseren (72) til New York Times. Skilpadden døde av naturlige årsaker.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse