Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
25 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1876: Et av de største slagene under de såkalte indianerkrigene i USA begynte på bredden av elven Little Bighorn i Montana. Kampen sto mellom oberstløytnant George Armstrong Custers 7. kavaleriregiment og krigere fra sioux- og cheyennestammene, ledet av høvdingene Crazy Horse og Sitting Bull. Custer og hver eneste mann i de fem kompaniene under hans kommando falt i det to dager lange slaget. Drept ble også avisreporteren Mark Kellogg, som hadde ridd ut med Custer for å dekke trefningen. Kellogg gikk dermed inn i historien som den første Associated Press-reporteren som mistet livet i tjeneste. I ettertid ble det stilt spørsmål om general Custer selv hadde brakt nederlaget over seg gjennom taktiske bommerter før og under kampene. Generalens enke kom til å skrive hele tre bøker der hun hyllet ektemannens minne og imøtegikk all kritikk av hans strategiske disposisjoner under slaget ved Little Bighorn.

1888: Tre svenske byer brant ned til grunnen på én og samme dag. Litt etter klokken 12 om formiddagen begynte kirkeklokkene å ringe i Sundsvall i Norrland, etter at en gnist fra en dampbåt hadde antent et privathus. Innen dagen var omme var byen en rykende ruin og så godt som alle byens innbyggere husløse. Samtidig med at brannen raste i Sundsvall, begynte rådhusklokken å kime i Umeaå, 26 mil unna. Få timer senere var det bare en sjettedel av Umeås innbyggere som ennå hadde tak over hodet. Samme dag fant en gnist fra en bakerovn veien til en dynge høvelspon i byen Lilla Edet i Västergötland. Da kvelden falt på, lå nesten hele byen i aske. 25. juni 1888 var den verste branndagen i svensk historie, og Sundsvallbrannen den største enkeltbrannen i Sverige gjennom alle tider.

1984: Prince ga ut albumet «Purple Rain». Platen var lydspor til filmen av samme navn, og huskes kanskje særlig for tittelkuttet og de to hitene «Let’s Go Crazy» og «When Doves Cry». «Purple Rain» figurerer på en lang rekke lister over tidenes beste plater. Magasinet Rolling Stone utropte platen til 1980-årenes nest beste (etter «London Calling» med The Clash, som utkom i Europa i 1979, men ble sluppet i USA etter årsskiftet). Den noe lumre teksten på låten «Darling Nikki» skal ha beveget visepresidentfrue Tipper Gore til å stifte The Parents Music Resource Center, til bekjempelse av blant annet «eksplisitt innhold» i populærmusikken. Ifølge Wikipedia var «Purple Rain» den første platen i historien som ble påsatt klistremerke med advarsel til foreldre («parental advisory»).

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse