1880: Den døvblinde forfatteren og aktivisten Helen Keller ble født i Alabama. Keller mistet syn og hørsel 19 måneder gammel etter å ha blitt rammet av en kraftig febersykdom, muligens skarlagensfeber eller hjernehinnebetennelse. Da hun nådde skolealder, engasjerte foreldrene hennes den synshemmede, bare 20 år gamle Anne Sullivan som Helens privatlærer. Det ble innledningen til en relasjon som skulle vedvare til Sullivans død 49 år senere. Ved Sullivans hjelp klarte den nesten språkløse Keller å «bryte ut av mørket». Helen Keller skrev senere flere bøker og reiste verden rundt som foredragsholder. Livshistorien hennes er filmatisert flere ganger. Mest berømt er spillefilmen «The Miracle Worker» fra 1962, med Anne Bancroft i rollen som Sullivan og 16-årige Patty Duke som Helen Keller. Begge skuespillerne ble belønnet med Oscar-pris.
1905: Et mytteri brøt ut om bord i det russiske slagskipet «Potemkin». Skipet var sjøsatt fem år tidligere som en del av Russlands svartehavsflåte. Urolighetene skal ha begynt etter at mannskapet ble servert bedervet kjøtt, og skipets nestkommanderende truet mennene med skyting dersom de nektet å spise det. Mytteristene drepte sju av de åtte offiserene om bord og tok kontroll over skipet. Opprøret på «Potemkin» var en av flere hendelser som bidro til å utløse 1905-revolusjonen i Russland, som i sin tur ble en opptakt til revolusjonen i 1917. Filmskaperen Sergej Eisenstein skildret mytteriet i den propagandistiske spillefilmen «Panserkrysseren Potemkin» i 1925.
1985: USAs mest romantiserte veistrekning, Route 66, ble strøket fra det nasjonale hovedveisystemet. Den nesten 4000 km lange veien skar gjennom landet fra Chicago i Illinois til Los Angeles i California. Underveis gikk den innom Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico og Arizona. Route 66 fant veien inn i verdenslitteraturen med Johns Steinbecks roman «The Grapes of Wrath» (1939) og i populærkulturen med sangen «Get Your Kicks on) Route 66», (1946). Senere ble veien dyrket som et frihetssymbol av henholdsvis beat- og hippiegenerasjonen. Route 66 fikk i realiteten dødsstøtet i 1956, da Eisenhower-administrasjonen vedtok å bygge ut et nytt nasjonalt hovedveinett. Veien var i kraftig forfall da den ble fratatt hovedveistatusen i 1985. Senere er store deler av Route 66 restaurert, og i dag skal rundt 80 % av ruten være farbar med bil.
(©NTB)