Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
28 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1904: Passasjerskipet DS «Norge» forliste på St. Helena-grunnen utenfor Skottland. Forliset var den største sivile skipskatastrofen i Atlanterhavet inntil «Titanic» gikk ned åtte år senere. DS «Norge» var langt ute av kurs da ulykken skjedde, og en teori har gått ut på at magnetiske forstyrrelser fra skjæret Rockall kan ha vært årsaken til feilnavigasjonen. Skipet hadde bare åtte livbåter med en samlet kapasitet på 200 personer. 635 av de 795 om bord mistet livet, og 225 av de omkomne var nordmenn. En av dem var Henrik Ibsens 16 år gamle «uekte» barnebarn Inga. Blant de 160 som overlevde katastrofen var 19 år gamle Herman Theodor Portaas fra Nedre Eiker, bedre kjent som poeten Herman Wildenvey.

1914: Skuddene som falt i Sarajevo 28. juni 1914 blir vanligvis utlagt som opptakten til 1. verdenskrig. Den østerriksk-ungarske erkehertugen Franz Ferdinand og hans hustru Sophie von Hohenberg var i byen for å overvære avslutningen på det keiserlige korpsets vårmanøver i Bosnia, da de ble utsatt for et attentat. Like ved Latinerbroen i sentrum av Sarajevo trakk den bosnisk-serbiske nasjonalisten Gavrilo Princip en pistol og skjøt mot den åpne vognen som hertugparet satt i. Begge ble dødelig såret og forblødde i løpet av minutter. En måned senere erklærte Østerrike-Ungarn krig mot Serbia, og i løpet av få dager var alle Europas stormakter trukket inn i konflikten. På dagen fem år etter attentatet i Sarajevo ble Versaillestraktaten undertegnet og krigen offisielt avsluttet.

1969: Stonewallopprøret brøt ut i New York. Urolighetene begynte da politiet foretok en razzia mot den mafiaeide baren The Stonewall Inn i Greenwich Village, et av få trygge møtesteder for New Yorks homofile i 1960-årene. Politiets brutale behandling av bargjestene førte til at mengden satte seg til motverge og bombarderte inntrengerne med ølbokser og mynter. Hendelsene i The Stonewall Inn utløste et lenge undertrykt raseri i New Yorks skeive miljøer. I dagene som fulgte demonstrerte tusenvis av mennesker for homofiles rettigheter i byens gater. Stonewallopprøret regnes som et avgjørende vendepunkt i homobevegelsens historie. I 2016 erklærte president Barack Obama The Stonewall Inn og den nærliggende parken som amerikansk nasjonalmonument.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse