Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
29 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1613: William Shakespeares teater «The Globe» i London brant ned til grunnen. Ifølge overleveringene brøt brannen ut midt under en fremføring av dikterens stykke «Henry VIII». En feil ved tenningsmekanismen på en teaterkanon skal ha ført til at rekvisittene på scenen tok fyr. Teateret ble gjenoppbygd året etter, men stengte dørene for godt i 1642. Historikerne var lenge tvil om den eksakte beliggenheten av Shakespeares teater. I 1989 ble rester av teateret oppdaget under parkeringsplassen til bygården Anchor Terrace ved Southwark Bridge Road. Bygningen ligger like ved Themsen og er nærmeste nabo til forretningsavisen «Financial Times». En moderne rekonstruksjon av «The Globe» åpnet dørene i 1997, mindre enn 300 meter fra stedet der det originale teateret lå.

1944: Åtte medlemmer av den danske motstandsorganisasjonen Hvidstengruppen ble henrettet ved Ryvangen utenfor København. Gruppen hadde spesialisert seg i å motta våpen- og utstyrsslipp fra britiske fly, som de distribuerte videre til væpnede sabotasjeenheter som BOPA og Holger Danske. Gestapo kom på sporet av gruppen etter at en annen motstandsmann røpet dem under tortur. Opprullingen av Hvidstengruppen huskes som et av de mest tragiske og dramatiske kapitlene i den danske motstandskampen under okkupasjonen. En spillefilm basert på organisasjonens historie kom ut i 2012. «Hvidsten Gruppen» ble den meste sette filmen på danske kinoer det året, med nærmere 800.000 solgte billetter.

2008: Spania slo Tyskland 1–0 i EM-finalen i fotball for herrer på Ernst Happel Stadion i Wien. Hellas kom til europamesterskapet i Sveits og Østerrike som tittelforsvarere etter sjokktriumfen i Portugal fire år tidligere. Desto større ble nedturen for grekerne, som ble det eneste laget i mesterskapet som tapte alle sine kamper og røk ut uten å ha sanket et eneste poeng i gruppespillet. Også storkanonen Frankrike fikk et lite ærerikt EM, med ett poeng og sisteplass i sin gruppe. Fernando Torres scoret den eneste målet i den ikke altfor begivenhetsrike finalen mellom Spania og Tyskland. Dermed kunne spanjolene feire sitt andre EM-gull. Det første vant de på hjemmebane i 1964, med general Francisco Franco på tribunen under finalen mot Sovjetunionen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse