Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
30 juni 2023 02:00
Del på Facebook

1937: Verdens første nødnummer, 999, ble introdusert i London. Noe av bakgrunnen for etableringen var en hendelse i byens sentrum halvannet år tidligere, der fem kvinner omkom i en brann som brannvesenet ikke fikk melding om fordi linjen var opptatt. Nummeret 999 ble valgt fordi det var lett å huske og raskt lot seg slå på telefoner med tallskive. Gjennom avisannonser ble publikum instruert til kun å bruke det nye nummeret i nødsfall – «som for eksempel hvis mannen i naboleiligheten er i ferd med å myrde sin kone». Likevel var det ikke alle som hadde tilstrekkelig selvbeherskelse til å følge oppfordringen. Ifølge BBC ble nummeret oppringt 1336 ganger i løpet av den første uka, men 91 av «nødsamtalene» viste seg å være rene telefonspøker.

1980: Vigdís Finnbogadóttir ble valgt til Islands president. Hun ble dermed det første folkevalgte kvinnelige statsoverhodet i verden. Finnbogadóttir vant valget i konkurranse med tre mannlige kandidater. Det var lenge usikkert hvilken vei valget ville vippe, og NRKs journalist Geir Helljesen skal ha vært mannen som overbrakte henne nyheten om at hun hadde vunnet. Vigdís Finnbogadóttir er utdannet teater- og litteraturviter. Etter endt utdannelse ble hun leder av teatergruppen Leikfélag Reykjavíkur og senere for Reykjaviks teater. Hun arbeidet også en periode som fransklærer. Finnbogadóttir ble gjenvalgt som president 1984, 1988 og 1992, men stilte ikke til gjenvalg i 1996. Etter at hun trakk seg tilbake fra politikken, har hun blant annet virket som ambassadør for UNESCO. Finnbogadóttir er nå 93 år gammel.

2009: En fransk jente var den eneste som overlevde da et passasjerfly styrtet i Indiahavet. Flyet var på vei fra Jemen til Komorene med 153 personer om bord, da det brått forsvant fra radaren. 12 år gamle Bahia Bakari hadde verken svømmebelte eller svømmeferdigheter, men holdt seg flytende gjennom natten ved å klamre seg til et stykke vrakgods. Hun ble reddet etter ca. ni timer i sjøen. Året etter skrev Bakari, som mistet moren sin i ulykken, en bok om opplevelsene sine ved hjelp av en ghostwriter. I boka forteller hun at hun først trodde hun hadde falt ut av flyvinduet fordi hun hadde presset pannen sin for hardt mot glasset, og at flyet med moren hadde fortsatt trygt videre til Komorene. Boka hadde tittelen «Jeg er Bahia, mirakeljenta».

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse