Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
02 oktober 2023 02:00
Del på Facebook

1948: 19 mennesker mistet livet da sjøflyet «Bukken Bruse» havarerte under landing ved Hommelvika i Trondheimsfjorden. Flyet var på vei fra Fornebu i Oslo med 38 passasjerer og en besetning på sju. Ulykken skjedde da flyets høyre flottør traff sjøen med så stor kraft at den brakk, og flyet tippet over. Mange av de omkomne befant seg i den fremre delen av flyet, som raskt ble fylt med vann da flyet traff sjøen. Blant de overlevende passasjerene var den berømte filosofen og samfunnskritikeren Bertrand Russell. Piperøykeren Russell var på vei til Trondheim for å holde foredrag i Studentersamfundet, og reddet trolig livet ved at han satt i røykeavdelingen bakerst i flyet.

1950: Charles M. Schulz’ tegneseriestripe «Peanuts» debuterte i ni amerikanske aviser, blant dem The Washington Post, The Chicago Tribune og The Boston Globe. Den tenksomme hunden Snoopy ble introdusert to dager senere. «Peanuts» skulle vise seg å bli en av tidenes mest leste tegneseriestriper. Da serien var på sitt mest populære, gikk den ifølge Wikipedia daglig i 2.600 aviser verden over, med en samlet leserskare på 355 millioner fordelt på 75 ulike land og oversatt til 21 språk. Charles M. Schulz hadde fått kontraktfestet at serien ikke skulle overtas av andre tegnere etter hans død. Den siste av de til sammen 17.897 originale stripene sto på trykk bare timer etter at Schulz døde 12. februar 2000.

1968: Den såkalte Tlatelolco-massakren fant sted i Mexico City. Hendelsen inntraff bare ti dager før byen skulle være vertskap for de 19. olympiske sommerleker. Mexico hadde vært preget av sosial misnøye og uro i flere måneder før lekene, og 2. oktober samlet mellom fem og ti tusen studenter seg på Plaza de las Tres Culturas for å delta i en fredelig demonstrasjon mot president Gustavo Dias Ordaz og hans regime. Politi og militærstyrker omringet plassen, og ved solnedgang skal de første skuddene ha blitt løsnet mot den ubevæpnede folkemengden. Det hersker uenighet om hvor mange demonstranter som mistet livet i massakren som fulgte. Ifølge Wikipedia har øyevitner rapportert om fra 300 til 400 dødsofre. Mexicanske myndigheter oppga at fire personer omkom.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse