Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
03 oktober 2023 02:00
Del på Facebook

1889: Carl von Ossietzky ble født i Hamburg. Journalisten Ossietzky var gjennom hele livet en arg kritiker av tysk militarisme, og i 1929 avslørte han at Tyskland brøt bestemmelsene i Versailles-traktaten ved å ruste opp flyvåpenet i hemmelighet. I 1933 ble han arrestert og sendt til konsentrasjonsleir av Hitler-regimet. Ossietzkys navn ble verdenskjent da han i 1936 fikk Nobels fredspris, en tildeling som vakte heftig internasjonal debatt. I Norge var Knut Hamsun blant dem som gikk hardt ut mot nobelkomiteen, som etter hans mening hadde gitt prisen til en landssviker. Ossietzky selv satt da under bevoktning i et tuberkulosesanatorium og ble nektet utreise til Norge for å motta prisen. Kort etter nedla Adolf Hitler forbud for alle tyske borgere mot å motta Nobels fredspris. Carl von Ossietzky døde i 1938, 48 år gammel.

1941: «Malteserfalken» hadde premiere i New York. Filmen var basert på Dashiell Hammets roman av samme navn og var John Hustons debutarbeid som regissør. Den skulle også bli Humphrey Bogarts store gjennombrudd på lerretet. Bogart spilte rollen som Sam Spade, en figur som har vært skoledannende for den «hardkokte» detektivskikkelsen i amerikansk kriminalfilm- og litteratur. Skuespilleren George Raft fikk først tilbud om rollen, men avslo fordi han ikke ønsket å jobbe med en uerfaren regissør. Samme Raft takket også nei til å spille i «High Sierra» (1941) og «All Through the Night (1942) og ble erstattet av Bogart i begge. George Rafts stjerne i Hollywood dalte raskt i årene som fulgte, mens Humphrey Bogart seilte opp som en av filmbyens nye yndlinger. «Malteserfalken» er flere ganger blitt kåret til en av tidenes beste filmer.

1975: Det seks dager lange gisseldramaet som utspilte seg i pastarestauranten The Spaghetti House i London endte. Sent om kvelden 28. september hadde tre væpnede ranere stormet inn i restauranten, som lå i Knightbridge-området, mens bedriftens ledelse var i ferd med å telle opp fortjenesten. Da en ansatt lyktes i å utløse alarmen, truet ranerne staben på ni ned i restaurantens kjeller. I de neste døgnene dannet London-politiet en jernring rundt restauranten mens forhandlingene med gisseltakerne pågikk. Politiet valgte å neglisjere gisseltakernes krav om fritt leide ut av landet. I stedet satset de på å bryte ned mennenes psyke, blant annet ved å plante falske – og for gisseltakerne sterkt ufordelaktige – opplysninger i radiosendinger. De tre mennene overga seg 3. oktober, uten at gislene var kommet fysisk til skade.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse