Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
04 oktober 2023 02:00
Del på Facebook

1883: Orientekspressen la ut på sin jomfrutur fra Gare de l’Est i Paris, med kurs for Istanbul. Den originale ruten gikk innom Strasbourg, München, Wien, Budapest, Bucuresti og Varna. Ifølge Store norske leksikon var reisetiden i mange år 56,5 timer, med avganger fra Paris hver mandag. Med sine elegante vogner og fasjonable stoppesteder ble Orientekspressen markedsført som Europas ultimate luksusreise, og i glanstiden i 1930-årene var reisen et yndet tidsfordriv for kondisjonerte. Etter krigen bleknet både standarden i vognene og publikums interesse, og ekspressen ble første gang nedlagt i 1977. Det siste forsøket på å drive linjen ble avviklet i 2009. I populærkulturen lever minnene om luksustoget videre, ikke minst gjennom Agatha Christies kriminalroman «Mord på Orientekspressen» fra 1934.

1895: Joseph Frank Keaton, bedre kjent som Buster Keaton, ble født i Kansas. Keaton begynte sin scenekarriere i treårsalderen, da han opptrådte med foreldrenes vaudevilleteater. Han fikk sin første filmrolle i 1917. Fra 1920 produserte han sine egne filmer, der han selv sto for både manus, regi og hovedrolle. Med sine to varemerker – steinansiktet og den flate pork pie-hatten – ryddet Keaton seg en plass blant de største navnene i stumfilmæraen. I likhet med rivalen Harold Lloyd, gjorde Keaton sine egne stunts. Et av de mest minneverdige forekommer i «Steamboat Bill, Jr.» (1928), der en husfasade med åpent loftsvindu faller over ham, og Keaton blir stående med vindusrammen rundt anklene. Buster Keaton var aktiv som skuespiller helt fram til sin død i 1966. En av de siste rollene hans var i kortfilmen «Film» (1965), etter et manus av Samuel Beckett.

1918: Rundt 100 mennesker mistet livet da ammunisjonsfabrikken T.A. Gillespie gikk i luften i Syraville i New Jersey. Det er ikke kjent hva som utløste katastrofen, men eksplosjonene ved fabrikken, som var en av de største i sitt slag i verden, pågikk i tre døgn. Ueksploderte sprenglegemer ble slynget ut fra branntomten og regnet over distriktet i en omkrets av to kilometer. Da drønnene fra fabrikken endelig stilnet, var 300 bygninger jevnet med jorden. Alle innbyggerne i Syraville måtte evakueres og hele byen bygges opp på nytt. Et drøyt århundre etter katastrofen ligger det fremdeles et stort antall skarpe sprenglegemer i området. I 2007 måtte arbeidene med å bygge en lekeplass ved en skole utenfor Syraville stanses, fordi det var funnet en blindgjenger på stedet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse