Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
05 oktober 2023 02:00
Del på Facebook

1793: Revolusjonskalenderen ble innført i Frankrike. Kalenderen var tenkt som et ledd i avkristningen av landet og konsolideringen av den nye tid etter revolusjonen. Den var også et forsøk på å introdusere desimalsystemet i tidsregningen: Året hadde riktignok fortsatt 12 måneder, og månedene 30 dager, men ukene i den nye kalenderen var 10 dager lange, og hvert døgn hadde 10 timer. Etter 12 måneder ble det lagt til 5 dager (i skuddår 6) for å få regnestykket til å gå opp. Den nye tidsregningen tok utgangspunkt i 22. september 1792, som var dagen da republikken ble proklamert. Reformen vant aldri særlig gjenklang i den franske befolkningen. En av grunnene var at bare hver 10. dag i den nye kalenderen var fridag. Fra 1. januar 1806 var revolusjonskalenderen avskaffet, og Frankrike gikk tilbake til den gamle tidsregningen.

1969: Første del av «Monty Python’s Flying Circus» ble vist på BBC. Det senere så legendariske komedieprogrammet hadde gjennomgangsreplikken «And now for something completely different», en setning som var betegnende for seriens bisarre og ikke sjelden surrealistiske innhold. Serien gikk over 45 episoder fordelt på fire sesonger. De seks medlemmene av humorgruppen skulle senere føre konseptet videre gjennom bl.a. sceneshow, spillefilmer og plateinnspillinger, og gjøre Monty Python til et av de mest omtalte komediefenomener i det 20. århundre. Sommeren 2014 ga de fem gjenlevende medlemmene ti utsolgte forestillinger i Londons O2 Arena, som også ble truppens farvel med publikum. Originalmedlem Terry Jones ble diagnostisert med demens i 2015 og døde i 2020.

1974: David Kunst avsluttet sin vandring rundt jordkloden. Amerikaneren hadde da tilbakelagt 23.250 kilometer til fots siden han la ut på sin episke spasertur fra småbyen Waseca i Minnesota i juni 1970. Etter tilbakekomsten til Waseca ble Kunst oppført i Guinness’ rekordbok som det første mennesket til å foreta en bekreftet jordomvandring. Riktignok hevdet hans landsmann George M. Schilling å ha utført den samme bragden allerede i årene 1897–1904, men Schillings vandring kunne ikke stadfestes av vitner. David Kunst regnet ut at han hadde gått 20 millioner skritt og slitt ut 21 par sko på ferden, som gikk over fire kontinenter. I 2003 ble briten Robert Garside innskrevet i rekordbøkene som den første til å løpe jorden rundt.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse