Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
26 juni 2019 02:00
Del på Facebook
William Thomson Kelvin. Foto: Public Domain / Wikimedia Commons
William Thomson Kelvin. Foto: Public Domain / Wikimedia Commons

1824: Fysikeren William Thompson Kelvin, bedre kjent som Lord Kelvin, ble født i Belfast. Kelvin regnes som en av termodynamikkens grunnleggere, og er mannen bak den absolutte temperaturskalaen (kelvin-skalaen), som han lanserte i 1848. Men Kelvins navn er også udødeliggjort gjennom hans mange bombastiske, ikke alltid like treffsikre spådommer. Blant annet stilte han seg fra første stund skeptisk til Wilhelm Röntgens oppdagelser, og uttalte at «røntgenstråler vil vise seg å være svindel». I 1895 avviste han ideen om aeroplaner ved å erklære at «flygende maskiner tyngre enn luft er en umulighet». I 1897 hadde han sett seg lei på den fruktesløse eksperimenteringen med radiobølger, og slo fast at «radioen har ingen fremtid». En biograf har skrevet om Lord Kelvin at «han viet den første halvdelen av sin karriere til å ha rett, og den andre halvdelen til å ta feil.»

1907: En uvanlig prominent røverbande ranet en pengetransport i Tbilisi. Anført av blant andre Josef Stalin angrep en gruppe væpnede bolsjeviker transporten da den var på vei gjennom byens sentrum, og lettet den for 341.000 rubler – nærmere 30 millioner norske kroner i dagens pengeverdi. Hensikten med ranet var å finansiere bolsjevikpartiets virksomhet. Vladimir Lenin var blant de ca. 20 ledende bolsjevikene som var involvert i udåden, enten på planleggingsstadiet eller som medvirkende under selve ranet. Også Leonid Krasin (senere handelsminister) og Maksim Litvinov (senere utenriksminister og sovjetisk ambassadør i Washington) er blitt knyttet til røveriet. Torget der ranet fant sted ble omdøpt til Lenintorget av sovjetiske myndigheter i 1921. En stor statue av Lenin ble reist på stedet i 1956.

1977: Elvis Presley holdt sitt livs siste konsert i Market Square Arena i Indianapolis. Blant de 18.000 i salen var det på forhånd knyttet en viss spenning til rockekongens vekt, i lys av det ikke altfor spenstige inntrykket han hadde gjort ved sitt forrige besøk i byen (1975). «Du kunne høre en stille bønn suse gjennom publikum,» skrev Rita Rose i Indianapolis Star: «Please, Elvis, don’t be fat.» En lettet Rose kunne konstatere at 42-åringen riktig nok «bar noe ekstra vekt rundt midtpartiet», men at det ikke hindret ham i å gi til beste en glimrende forestilling. Elvis sang seg gjennom 23 numre og avsluttet med en versjon av «Can’t Help Falling In Love With You». Hans siste ord til publikum var: «We’ll meet you again, God bless, adios.» Elvis Presley døde sju uker seinere i sitt hjem «Graceland» i Memphis.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse