Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
27 desember 2019 02:00
Del på Facebook
Marie Magdalene Dietrich. Foto: Wikimedia Commons
Marie Magdalene Dietrich. Foto: Wikimedia Commons

1901: Skuespilleren og sangeren Marlene Dietrich ble født i Berlin som datter av en politioffiser. Hun fikk døpenavnene Maria Magdalena, som hun senere trakk sammen til Marlene. Dietrich stumfilmdebuterte i 1923 og slo igjennom med et brak i 1930 som nattklubbsangeren Lola Lola i lydfilmen «Der blaue Engel» («Den blå engel»). De neste årene gjorde hun karriere som filmskuespiller i Hollywood. Fra begynnelsen av 1950-årene viet hun seg for det meste til sangen. 11. mai 1960 gjenlød Marlene Dietrichs dype, hypnotiske røst på danserestauranten Regnbuen i Oslo. Besøket ble verdensstjernens eneste i Norge.

1941: Offiseren og motstandsmannen Martin Linge falt under Måløyraidet i Sogn og Fjordane. Den allierte landgangsoperasjonen mot Måløy og Sør-Vågsøy foregikk under det britiske kodenavnet «Operasjon Archery», og var rettet mot tyske installasjoner og skip i området. Operasjonen var planlagt og ledet av den britiske militærenheten Special Operations Executive (SOE). Kaptein Linge ble skutt og drept under stormingen av det tyske hovedkvarteret på Ulvesund hotell. Linge hadde bakgrunn som skuespiller, og hadde debutert på Centralteatret i 1921 i Ibsens «Fru Inger til Østråt». Han dukket også opp i en håndfull spillefilmer. Martin Linge kan blant annet sees som fisker i Tancred Ibsens filmklassiker «Gjest Baardsen» fra 1939.

2007: Pakistans forhenværende statsminister Benazir Bhutto ble drept i et attentat i byen Rawalpindi. Bhutto hadde nettopp talt ved et valgmøte da to attentatmenn angrep bilen hun satt i. Drøyt to måneder før sin død hadde Bhutto kommet uskadd fra et attentat i Karachi. I et TV-intervju med David Frost i november fortalte hun at hun nylig hadde mottatt drapstrusler, og at hun fryktet for sin sikkerhet. Al-Qaida tok umiddelbart på seg ansvaret for drapet. Den pakistanske etterretningstjenesten holdt det likevel for sannsynlig at det var Taliban som hadde stått bak. Drapet på Bhutto utløste rasende demonstrasjoner blant tilhengerne hennes over hele Pakistan.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse