Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
13 februar 2020 02:00
Del på Facebook
Studenter fra Mali protesterte i Leipzig mot den franske atomprøven. Foto: Wikimedia Commons
Studenter fra Mali protesterte i Leipzig mot den franske atomprøven. Foto: Wikimedia Commons

1960: Frankrike detonerte den største atombomben verden hadde sett til da. Atomprøvesprengningen var Frankrikes første, og foregikk i algerisk Sahara. Testen hadde fått navnet «Gerboise Bleue» – blå jerboa – etter en art ørkengnagere som var vanlig på stedet. Den franske atombomben hadde en sprengkraft på 70 kilotonn, mer enn tre ganger så mye som bomben amerikanerne slapp over Nagasaki i 1945. Internasjonalt vakte franskmennenes sprengning i Sahara mishag på flere hold, ikke minst i Nord-Afrika. President Charles de Gaulle var imidlertid svært tilfreds med prøvesprengningen, og utbrøt: «Hurra for Frankrike! I dag er hun blitt sterkere og stoltere.» Med detoneringen av «Gerboise Bleue» ble Frankrike verdens fjerde atommakt. De første tre var USA, Sovjetunionen og Storbritannia.

1981: En uvanlig eksplosjonsulykke inntraff i byen Louisville i Kentucky. Noen timer tidligere hadde nattskiftet ved en soyaoljefabrikk spylt mange tusen liter av den brennbare væsken heksan ut i byens kloakksystem. I løpet av natten dannet det seg store mengder eksplosjonsfarlig heksandamp i kloakkrørene. Klokken 05.16 om morgenen ble innbyggerne vekket av en voldsom eksplosjon som rev opp tre kilometer av byens gatenett. Det antas at en gnist fra en bil hadde antent gassen. At det ikke ble meldt om personskader, hang trolig sammen med at ulykken inntraff før folk i Louisville hadde stått opp. Mer enn 250 mennesker omkom da en lignende eksplosjon rammet kloakknettet i den mexicanske byen Guadalajara i 1992.

1994: Johann Olav Koss ble olympisk mester på 5000 meter hurtigløp på skøyter i Vikingskipet på Hamar. Koss gikk inn til ny verdensrekord på tiden 6.34,96. Han vant dermed den første av sine tre gullmedaljer under OL på Lillehammer. I løpet av lekene satte han også verdensrekorder på 1500 meter (1.51,29) og 10.000 meter (13.30,55). Koss ble lekenes mestvinnende skøyteløper, foran den amerikanske jenta Bonnie Blair som vant to gullmedaljer. Norge ble også mestvinnende skøytenasjon med tre gull og to sølv, foran USA med tre gull og Russland med to gull, to sølv og én bronse. Tyskland ble likevel den skøytenasjonen som tok flest medaljer, med tre bronse, to sølv og Claudia Pechsteins gull på 5000 meter for kvinner. Samme Pechstein ble funnet skyldig i en mye omtalt dopingsak i 2009.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse