Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
25 februar 2020 02:00
Del på Facebook
Portrett av Alexandre Gustave Eiffel. Foto: Wikimedia Commons
Portrett av Alexandre Gustave Eiffel. Foto: Wikimedia Commons

1889: Ingeniøren Gustave Eiffel kunne heise Trikoloren over Eiffeltårnet i Paris, etter 21 måneders byggearbeider. 18.038 stålstykker og 2,5 millioner bolter var gått med til å konstruere tårnet. Bare én arbeider omkom under arbeidene. Eiffeltårnet ble reist til Verdensutstillingen i 1889, som en markering av 100-årsdagen for revolusjonen, og skulle etter planen demonteres så snart utstillingen var over. Det viste seg imidlertid at tårnet var en gigantisk turistmagnet som trakk nesten 2 millioner besøkende bare det første året. Da det ble oppdaget at tårnet også var verdifullt for telekommunikasjonen, besluttet man å la det bli stående. Med sine 300 meter var Eiffeltårnet verdens høyeste bygning inntil 1930.

1939: Det første private tilfluktsrommet av typen Anderson shelter ble montert i London. De små beskyttelsesrommene besto av bølgeblikkplater som var bøyd i hesteskoform, og var laget for å graves ned i private hager som beskyttelse mot flyangrep. Med målene 1.8 m i høyden, 1.4 m i bredden og 2 m i lengden skulle hvert rom kunne gi beskyttelse til seks personer. Produksjonen av tilfluktsrommene var igangsatt av innenriksdepartementet, i bekymring over den økende trusselen fra Hitler-Tyskland. Det er anslått at totalt 2,5 millioner Anderson shelters ble delt ut til befolkningen. Husholdninger med mindre enn fem pund i ukentlig inntekt fikk bomberommet gratis. Takket være den bøyelige konstruksjonen viste rommene seg å tåle trykkbølger fra bombenedslag godt, men de var beryktet for sin dårlige komfort. Ennå i dag kan man støte på gamle Anderson shelters i engelske hager. Mange av dem er konvertert til lekestuer eller redskapsskjul.

1952: De sjette olympiske vinterleker ble avsluttet i Oslo. Sportslig hadde lekene vært en triumf for arrangørlandet, som ble suverent beste nasjon med totalt 16 medaljer, hvorav sju gull, tre sølv og seks bronse. Hjalmar Andersen ble hjemmepublikummets store helt med sine tre gull under skøyteløpene på Bislett. De øvrige norske gullvinnerne var Stein Eriksen (storslalåm), Hallgeir Brenden (18 km langrenn), Arnfinn Bergmann (hopp) og Simon Slåttvik (kombinert). Også publikumsmessig hadde lekene vært en suksess, med til sammen 541.407 betalende tilskuere. 104.102 av dem hadde bivånet hopprennet i Holmenkollen på lekenes siste dag. I tillegg skal mer enn 35.000 billettløse ha stått sammentrengt på Gratishaugen. Det er anslått at OL i Oslo trakk nesten ti ganger så mange tilskuere som lekene i St. Moritz fire år tidligere.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse