Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
26 februar 2020 02:00
Del på Facebook
HMS Birkenhead (1845). Foto: Wikimedia Commons
HMS Birkenhead (1845). Foto: Wikimedia Commons

1852: Et legendarisk skipsforlis inntraff utenfor Kapp det gode håp i Sør-Afrika. Det britiske troppeskipet «Birkenhead» var på vei til Algoa Bay da det gikk på et skjær. Om bord var et ukjent antall sivilister, blant dem 56 kvinner og barn. Flertallet var imidlertid soldater under kommando av den myndige major Alexander Seton. Da skipet begynte å synke, beordret Seton soldatene sine til å stå i stram giv akt på dekk mens de ventet på at livbåtene med kvinnene og barna ble låret. Først da skroget brakk i to ga majoren tillatelse til at de som ønsket det kunne forsøke å redde seg. Siden svært få av mennene kunne svømme, valgte de fleste å bli på sin post. Overlevende kunne senere fortelle at major Seton og soldatene hans sto i tause geledd på dekket da skipet gikk under. 455 av de ca. 648 personene om bord omkom. «Birkenheads» undergang ga opphav til den uskrevne regelen om at kvinner og barn skal gå først i livbåtene under skipsforlis.

1924: Rettssaken mot Adolf Hitler begynte i München. Hitler var tiltalt for å ha ledet et nasjonalsosialistisk kuppforsøk i Bayern, det såkalte Ølkjellerkuppet, i november året før. Den fremtidige føreren brukte taletiden i rettssalen til å propagandere for sine politiske ideer, og ble flittig sitert i den bayerske pressen. 1. april ble han idømt en fengselsstraff på fem år og overført til Landsberg fengsel i det sørvestre Bayern. I fengselet ble Hitler ansett som en mønsterfange. Fengselsdirektør Otto Leybold noterte om beboeren i celle nummer sju at han «alltid var fornuftig, nøysom, beskjeden og høflig mot alle, især mot fengselets ansatte». Hitler ble løslatt etter å ha sonet bare 264 dager av dommen. I løpet av fengselsoppholdet dikterte han store deler av boken «Mein Kampf» til sin medfange Rudolf Hess.

2008: Svalbard globale frøhvelv ble offisielt åpnet. Ifølge Wikipedia har anlegget plass til 4,5 millioner frøprøver fra nytteplanter over hele verden, som gjennom deponeringen i frøbanken er gardert mot å bli utryddet i lokale eller globale katastrofer. Selve bankhvelvet består av tre atskilte haller som ligger 120 meter inne i fjellet. Hallene, som er sikret både mot jordskjelv og havnivåstigning, har en naturlig lufttemperatur på 3 til 6 minusgrader. Et kjøleanlegg sørger for at temperaturen ligger jevnt på minus 18 grader. Frøene oppbevares i lufttette aluminiumsposer, som igjen ligger i forseglede kasser. Det globale frøhvelvet ble lagt til Svalbard fordi permafrosten inne i fjellet beskytter frøene mot opptining selv under strømbrudd.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse